Fitch, Türkiye’yi seçim öncesi uyardı

Fitch Ratings’in raporunda, kasım seçimlerinden istikrar sağlayabilecek bir hükümetin çıkmasının, yapısal reformlar ve büyüme anlamında fayda sağlayacağı bildirildi.

Fitch, Türkiye’yi seçim öncesi uyardı

Fitch Ratings’in, İstanbul’da düzenlediği yıllık Türkiye Konferansı’nda “Türkiye ülke riskleri büyük oranda dengede kalmaya devam ediyor” başlıklı bir rapor açıklandı.

Raporda, dış finansman ihtiyacının çok yüksek oluşunun, Türkiye’yi, yatırımcı algısındaki değişimlere karşı hassas hale getirerek potansiyel bir risk oluşturduğu belirtilerek, Türkiye’nin yüzde 70,3’lük uluslararası likidite rasyosunun, “BBB” notunun medyanı olan yüzde 146,3 seviyesinin yaklaşık yarısına karşılık geldiği aktarıldı.

Bu haliyle Türkiye’nin dış likiditesinin kendi not kategorisindeki diğer ülkelerden daha zayıf durumda olduğuna işaret edilen raporda, “Ancak yine de küresel finansal krizden bu yana piyasada görülen dalgalanmalar esnasında sermaye akışında herhangi bir ani duraklama söz konusu olmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Raporda, kasım seçimlerinden istikrar sağlayabilecek bir hükümetin çıkmasının, yapısal reformlar ve büyüme anlamında fayda sağlayacağı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Türkiye ülke kredi profili, bir taraftan küresel finansal piyasaların durumu ve diğer yapısal zayıflıklara yüksek oranda maruz kalırken, diğer taraftan da güçlü kamu finansmanını sürdürüyor ve son dönemde oluşan dış şoklara gösterdiği direnci korumaya devam ediyor. Türkiye’nin geçen ay teyit ettiğimiz ‘BBB-‘ ülke notu ve durağan görünümü bu durumu yansıtmaktadır.”

“Seçim kampanyalarındaki harcama vaatleri, OVP hedeflerine kıyasla yüksek”

Raporda, Türkiye’nin kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranla düşük seyretmesinin, ülke notuna destek sağlayan temel faktörlerden biri olduğu belirtilerek, “2015 için yüzde 35,5 olarak öngörülen kamu borcu/GSYH oranı, ‘BBB’ medyanı olan yüzde 42,7 seviyesinin altında olup, aradaki farkın önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye lehine daha da açılması beklenmektedir” denildi.

“Kamuoyu yoklamalarının benzer sonuçlara işaret ettiği ve 1 Kasım’da yinelenecek olan genel seçimlerle şekillenen yüksek siyasi belirsizlik ortamında dahi, mali disipline bağımlılık anlamında, farklı kesimlerin siyasi desteği olduğu görülmektedir” denilen raporda, öne çıkan partilerin seçim kampanyalarındaki harcama vaatlerinin, haziran seçimleri öncesine ve geçici hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine kıyasla yüksek kalsa da orta seviyelerde seyrettiği belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X