Fitch’ten Yunanistan’a darbe

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan’ın yabancı ve yerli para cinsinden uzun vadeli kredi notlarının görünümünü ‘durağan’dan, ‘negatif’e revize ederken kredi notunu teyit etti.

Fitch’ten Yunanistan’a darbe

Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, not ve görünüm kararına gerekçe olarak ülkede artan politik belirsizlik gösterildi. Açıklamada, ‘Mevcut yüksek siyasi belirsizlik Yunanistan’ın kredibilitesine ilişkin riskleri artırırken, kamu finansmanı ve piyasalara yeniden açılım olasılığı aylarca ertelenebilir. 25 Ocak’ta yapılacak olan genel seçimler Yunanistan’ın politika yapımının yönünü daha da belirsiz kıldı. Beklentimiz siyasi düğümlenmenin yaza kadar devam etmesi yönünde değil. Fakat politik kilitlenme finansman zorluklarını artırarak, resesyona dönüş riskini yükseltebilir’ denildi.

Koalisyon çökebilir

25 Ocak’ta yapılacak genel seçimin ardından yeni bir seçimin daha yapılma riskinin bulunduğu fakat temel beklentiler içerisinde yer almadığını belirten Fitch, Troyka ile yeni hükümet arasında yapılacak uzun görüşmelerin zayıf koalisyonun çökmesine neden olabileceğinin altını çizdi. Açıklamada, Yunanistan’ın kredi notunun ‘B’ olarak teyit edilmesine gerekçe olarak ise, hükümetin 2014 bütçe hedefleri doğrultusunda ilerlemiş olması ve bütçede dikkate değer bir yeniden düzenlemenin sağlanması olarak gösterildi.

Almanya’nın notuna dokunmadı

Fitch Ratings, Almanya’nın ‘AAA’ olan ülke kredi notunu ve ‘durağan’ olan not görünümünü de teyit ettiğini açıkladı. Fitch açıklamasında, ‘Almanya azalan bir borç yolunda gerekli etmenlere sahip olmaya devam ediyor. Ekonomi büyümeye devam ediyor, bütçe pozisyonu önceye kıyasla daha iyi durumda ve nominal faiz oranları düşük. Almanya’da kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) olan oranı aynı kategoride değerlendirilen Fransa, İngiltere ve ABD’nin aksine düşmeye başladı’ denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X