Fiyatlar düştü kiraz dalında kaldı

Marmara Bölgesi’nde kalite ve kalibre bakımından en iyi kirazların yetiştirildiği merkezlerden Bilecik’in Gölpazarı ve Bursa’nın Kestel ilçelerinde ürünün kilogram fiyatları ramazan ayının ilk günlerine göre 5-6 liradan 2-4 liraya kadar geriledi.

Fiyatlar düştü kiraz dalında kaldı

Kestel’e bağlı Babasultan’da kiraz rekoltesi, son 4 yılın en üst seviyesinde gerçekleşmesine rağmen hasat zamanı işçi maliyeti nedeniyle bazı çiftçiler ürünü dalında bıraktı. 

Bu bölgede son 4 yıldır aşırı yağış ve soğuk havaların yol açtığı çatlamalar yüzünden umduğunu bulamayan üreticilerden bir bölümü kirazlarını toplamadı. Gölpazarı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli, bu sezon ihracata kısa süreli kiraz verdiklerini daha sonra iç piyasaya satmaya başladıklarını ifade etti. 

İhracatlık satışların kısa sürmesinin meyve üreticisini olumsuz etkilediğini vurgulayan Denizli, ‘İhracat demek, para demek. Bu da çiftçinin çalışması demek. Döllenen kirazlarımızda verim ve kalibre yüksek ancak ihracat olmadığından fiyat düşüklüğü yaşıyoruz. Şu anda kilogramı 2-4 liradan satılıyor. İhracat olsa otomatikman fiyat artacak’ dedi. 

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik de, erkenci kirazların satışına 5 liradan başladıklarını ve bu üründe sezonun 3 liradan kapandığını söyledi. Napolyon kirazı fiyatlarının da 6 liradan 3-4 liraya kadar düştüğünü belirten Çelik, ‘Bu, kirazda iyi bir fiyat değil. Kirazın bugün kesinlikle 6 liradan aşağı düşmemesi gerekiyor’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X