Fransa’da ‘büyük gözaltı’

Fransız polisi Paris saldırılarından sonra ilan edilen olağanüstü hal kapsamında 400’den fazla noktada arama gerçekleştirirken 60’tan fazla kişiyi gözaltına aldı.

Fransa’da ‘büyük gözaltı’

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en şiddetli saldırıya maruz kalan Fransa’da başkent Paris ve ülke genelinde artan polis müdahaleleri, güvenlik alanında birçok ilkleri beraberinde getirmesiyle eleştirilere yol açtı.

Ocak ayında gerçekleşen Charlie Hebdo saldırısının aksine Fransız Hükümeti, bu kez terör saldırısının yaşandığı akşam olağanüstü hal kararı aldı ve polisin yargı izni olmaksızın baskın yapmasının ve özel güvenlik bölgeleri ilan etmesinin önünü açtı.

Yeni olağanüstü hal yasa tasarısı aynı zamanda kamu güvenliğini tehdit ettiği düşünülen kişilerin ev hapsinde tutulmasını, bu kişilerin etraflarıyla iletişiminin kesilmesini öngörüyor. Terör propagandası yapan internet siteleri ve sosyal medya ağlarının kapatılması da öngörülen önlemler arasında yer alıyor. 

“Büyük gözaltı” ve polis operasyonları

Hollande’ın ilan ettiği olağanüstü hal henüz haftasını doldurmadan çok fazla polis baskınına ve gözaltılara yol açtı. Fransa İçişleri Bakanlığı’nın son açıkladığı verilere göre, 14 Kasım’dan bu yana polis, 400’den fazla noktada arama gerçekleştirirken 60’tan fazla kişiyi gözaltına aldı. 

Olağanüstü hal çerçevesinde 120’den fazla kişinin ev hapsine mahkum edildiği de bildirilirken bu sayının binlere ulaşma ihtimali de bulunuyor.

Mecliste kabul edilen yasa tasarısı güvenlik tehdidi oluşturduğu düşünülenlerin fişlendiği “S dosyas”ındaki isimlerin de ev hapsinde tutulmasının önünü açıyor. Başbakan Manuel Valls’ın geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamaya göre “S dosyası”nda adı geçen yaklaşık 10 bin kişi devlet tarafından izleniyor.

Saldırılar sonrası düzenlenen polis operasyonları da büyüklükleri açısından Fransa güvenlik tarihinde ilklere sebep oldu. Yalnızca Paris’in banliyösü Saint-Denis’de düzenlenen baskında polis 5 bine yakın mermi kullanırken ülke genelinde toplam 115 bin polis ve asker güvenliğin sağlanması için seferber edilmiş durumda. 

Güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkartıldığı Paris’te ise Sacre Coeur Bazilikası ve Eyfel Kulesi gibi turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği yerler asker ve polisin ortak koruması altına alınırken, süpermarket, restoran ve kamu binalarının girişinde de çanta kontrolü yapılıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X