Fransa’da ırkçılık

Fransa mezar verilmeyen Roman bebeği konuşuyor. Mezar yeri vermeyen belediye başkanı ırkçılıkla suçlanıyor. Olaya Başbakan Manuel Valls, sert tepki gösterdi.

Fransa’da ırkçılık

Paris’in banliyölerinde yaşayan Roman ailelerden birinin ölen 2,5 aylık bebeği Fransa’da ırkçılık ve ayrımcılık tartışmalarına neden oldu.

 

Yaklaşık iki hafta önce yaşamını yitiren Roman bebek, belediyenin mezar yeri vermeyi reddetmesi nedeniyle ancak dün defnedilebildi.

Yaklaşık 10 yıldır Fransa’da yaşayan Romanya göçmeni Roman bir ailenin 2,5 aylık bebeği 25-26 Aralık gecesi ani bir rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Paris’in Essonne vilayetinin Champlan ilçesinde insani koşulların olmadığı bir evde yaşayan çiftin bebeğinin gömülmesi için belediyeye yapılan başvuru gerekçe gösterilmeden reddedildi  ve defin işlemleri yarıda kaldı. Sağ siyasetçi belediye başkanının yol açtığı skandalın Le Parisien gazetesi tarafından duyurulması ardından  ülkede büyük tepkilere yol açtı.

FRANSA’YA HAKARET

Maria Francesca adlı bebeğe mezar yeri verilmesinin sırf Fransız olmadığı için reddedilmesine yönelik açıklama yapan Başbakan Manuel Valls, kararın ‘Fransa’ya ve tarihine hakaret’ olduğunu söyledi.

Skandal kararın mimarı Champlan Belediye Başkanı Christian Leclerc ise suçu bir belediye görevlisine yüklemek isterken, Le Parisien’e verdiği röportajda ‘önceliğin vergi ödeyen vatandaşlarda olduğunu’ söylediği iddia edildi. Fransa’da dünden bu yana gündemi işgal eden skandalın mağduru olan aile ise, acılarının kat kat arttırıldığını söyledi. Roman aile, Belediye Başkanı Christian Leclerc için, ‘kalpsiz insan’ yorumunu yapmakla yetindi.

BAŞKA KASABADA

Champlan’da izin verilmemesi üzerine bebek, dün Wissous ilçesindeki mezarlığı defnedildi. Wissous Belediye Başkanı Richard Trinquier, bunun bir insanlık vazifesi olduğunu söyleyerek, ‘Çocuğunu dokuz ay karnında taşımış bir annenin acısını daha da kötüleştirmemek gerekir’ diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X