Fransa’da olağanüstü hal 3 ay uzuyor

Fransa Parlamentosu’nun alt kanadı olan Ulusal Meclis, Paris saldırıları sonrası ilan edilen olağanüstü halin 3 ay uzatılmasına onay verdi.

Fransa’da olağanüstü hal 3 ay uzuyor

Olağanüstü halin uzatılmasını öngören yasa tasarısının yarın da parlamentonun üst kanadı olan Senato tarafından onaylanması bekleniyor.

Yasa tasarısı polislerin görevleri dışında silah taşıyabilmelerine de imkan veriyor.

Tasarıda dikkat çeken diğer unsurlar:

kamu düzeni için tehdit oluşturduğuna inanılan herkesin ev hapsine alınabilmesi,

yine kamu düzeninin tehdit altında olduğunun düşünülmesi halinde polise mahkeme izni gerekmeksizin arama yapma yetkisi verilmesi gözaltındaki “terör zanlılarının” birbirleriyle iletişim kurmalarının önlenmesi.

Başkent Paris genelinde toplantı ve gösteri yasağı ise Pazar gecesine kadar uzatıldı.

Sadece Cuma günü saldırı düzenlenen yerlerde bazı anma törenlerine izin verilecek. Tiyatro ve konser salonlarında ise güvenlik önlemleri artırılacak.

Valls: Fransa’da kimyasal ve biyolojik saldırı düzenlenebilir

Oylama öncesinde Ulusal Meclis’in oturumunda konuşan Başbakan Manuel Valls, ülkesinde “terör örgütlerinin” kimyasal ya da biyolojik saldırılar düzenleyebileceği uyarısında bulundu.

Tasarıya destek verilmesini isteyen Manuel Valls, “Terörizm Fransa’yı Irak ve Suriye’de olanlardan dolayı değil, doğası gereği vurdu” dedi.

Valls Avrupa ülkelerine de, havayolu ile seyahat eden tüm yolcuların bilgilerini birbirleriyle paylaşmaları çağrısı yaptı.

BBC Paris muhabiri Kevin Connolly, Fransız hükümetinin böylesi bir kriz döneminde, tercihini özgürlükten önce kamu güvenliğinden yana kullandığını söylüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X