Fransa’da üç aylık grev dalgası başlıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emek piyasasına yönelik reformlarına karşı üç ay sürecek grev dalgası için start verildi.

Fransa’da üç aylık grev dalgası başlıyor

Haftasonunda Paskalya tatilinden dönenlerin işe başlamasını sekteye uğratmamak için dün akşamdan itibaren devreye giren grevlerin başını, devlet demiryolları operatörü SNCF çekiyor. Devlet demiryolları çalışanları, her 5 günün 2 gününde tren seferlerini büyük oranda kesintiye uğratacak.

Trenle yolculuk eden 4,5 milyon Fransızın günlük hayatına geniş çapta sekte vuracak grev, asıl etkisini bugün hissettirmeye başlayacak. Eylemler demiryollarıyla sınırlı değil.

Çöp toplayıcılar, elektrik ve enerji sektörünün bazı çalışanları, Fransız havayolları Air France çalışanları da ‘kara salı’ olarak adlandırılan günde greve katılacak. Bu arada, Air France’ın grevi doğrudan Macron’un reformlarıyla ilgili değil.

Maaşlarında yüzde 6 zam talep eden Air France çalışanlarının bir ay içinde 4’üncü kez greve gitmesiyle bugün uçuşların yüzde 25’i yapılamayacak. Havayollarında iş bırakma eylemi 7, 10, 11 Nisan’da da tekrarlanacak.

28 HAZİRAN’A KADAR SÜRECEK

Söz konusu gelişmelerle Fransa’da Macron’un Mayıs 2017’de cumhurbaşkanı seçilmesinden beri en büyük eylem dalgası başlamış oluyor.

28 Haziran’a dek devam edecek demiryollarında iş bırakma eylemleri, 40 yaşındaki banker kökenli, neoliberal ekonomik politikaların savunucusu Macron’un bugüne dek karşılaştığı en büyük meydan okuma olacak.

Bu, ‘Demir Leydi’ lakaplı İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’ın 1984’te kömür sendikalarıyla giriştiği kapışmayla kıyaslanıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X