Fransa’da yolcu uçağı düştü

Alman havayolları şirketi Lufthansa’ya ait GermanWings havayollarının Balselona’dan Düsseldorf’a giden uçağı içinde 144 yolcu ve 6 mürettebatla Fransa’da düştü.

Fransa’da yolcu uçağı düştü

Alman Lufthansa Havayollarına ait GermanWings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağı, 6 mürettebat ve 144 yolcusu ile İspanya’nın Barselona kentinden yerel saat ile 08.55 itibariyle Almanya’nın Düsseldorf kentine gitmek üzere havalandı.

Uçak, TSİ 11.50 sularında radardan kayboldu ve Fransa’nın güneyindeki İtalya sınırına yakın Barcelonette bölgesindeki Meolans-Revel köyündeki dağlık alana düştü.

Kazayla ilgili konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Kazanın oluş biçimi ve ilk elde edilen veriler ışığında kazada canlı kurtulan kimsenin olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls da düşen uçağındaki yolculardan sağ kurtulan olmadığını düşündüklerini söyledi.

Merkel: Derinden sarsıldık

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Başbakanlıkta yaptığı açıklamada, kaza haberinin kendilerini derinden sarstığını ifade ederek “İçinde 140’ın üzerinde kişinin bulunduğu Alman uçağının düşmesi biz Almanlar, Fransızlar ve İspanyolları derin üzüntüye götüren bir şok oldu” diye konuştu. 

Angela Merkel, uçağın neden düştüğü konusunda ayrıntılı araştırma yürütüleceğini, spekülasyon yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Kriz masaları oluşturuldu

AA muhabirinin Airbus’un Fransa’nın Toulouse kentindeki yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Airbus bünyesinde kriz masası oluşturuldu. Kazayla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’nda da kriz masaları kuruldu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Dışişleri Bakanlığında yaptığı açıklamada, “Felaketin ayrıntılarını araştırmaya çalışacak kriz masası oluşturduk” diyerek kazayla ilgili 030-50003000 telefon numaralı kriz merkezi kurulduğunu kaydetti.

Kazada kaç Alman vatandaşının hayatını kaybettiği konusunda bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Steinmeier, bu zor zamanda düşüncelerinin, yolcu ve mürettebat yakınlarıyla olduğunu söyledi.

‘Uçakta 2 bebek vardı’

Alman havayolu şirketi Lufthansa’ya ait Germanwings’in üst yöneticisi (CEO) Thomas Winkelmann, Fransa’nın güneyinde düşen uçakta iki bebeğin de bulunduğunu söyledi. 

“Yolcu listesi elimizde. İsimlerini açıklamadan önce yolcuların yakınlarını bilgilendireceğiz” diyen Winkelmann, yolcuların isimlerinin şimdilik kamuoyuyla paylaşılmamasının anlayışla karşılanmasını istedi.

Winkelmann ayrıca “Uçakta 67 Alman vatandaşının olduğunu varsayıyoruz. Ancak bu rakam değişebilir” dedi. 

Kriz masası

Germanwings uçağının düşmesinin ardından İspanyol hükümeti kriz masası oluşturdu.

Madrid’deki Başbakanlık konutu Moncloa’da yapılacak kriz masasının ilk toplantısına Başbakan Mariano Rajoy’un başkanlık edeceği, Bayındırlık Bakanı Ana Pastor’un ise kaza sonrası Fransız hükümetinin oluşturduğu kriz masasının toplantısına katılmak üzere bu ülkeye gittiği bildirildi.

Kazadan dolayı İspanyol Meclisi de bugün ve yarınki çalışmalarının büyük bölümünü iptal etme kararı aldı.

Yolcu yakınları havaalanına akın etti

Uçağın kalkış yeri olan Barcelona’daki El Prat Havaalanı, yolcu yakınlarıyla oldu. T2 terminalinde yolcu yakınlarını karşılamak için özel bir birim oluşturulurken, ailelere yardımcı olmak için psikologlar ve doktorlar da görevlendirildi. Barcelona’daki Türkiye, Almanya, Fransa ve Belçika gibi bazı ülkelerin konsolosluk görevlilerinin de olası bir yardım için El Prat Havaalanı’nda oldukları kaydedildi.

Öğrenciler de uçaktaydı

Bu arada İspanyol haber ajanslarında yer alan bilgilere göre, Düsseldorf yakınlarındaki Köln kentinde 24-27 Mart tarihleri arasında yapılacak bir gıda fuarına katılan bazı İspanyol firmaların temsilcileri ile Barcelona ve Mayorka’da yaptıkları tatilden sonra evlerine dönen Alman vatandaşları ve öğrenci değiş-tokuş programı için Barcelona’da bulunan ancak kursları bittiği için geri dönen 20 kadar Alman öğrencinin de uçakta oldukları belirtildi.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, Batı Almanya Radyo Televizyon Kurumu’na yaptığı açıklamada, “16 öğrencinin uçağa bindiğini biliyoruz. Yolcu listesinde 2 öğretmenin bulunduğunu da biliyoruz” ifadesini kullandı. 

Bilgi alabilirler

Alman havayolu şirketi Lufthansa’ya ait Germanwings havayolları, Fransa’da düşen uçaktaki 144 yolcu ve 6 mürettebatın yakınlarının 800 11 33 55 77 numaralı telefonu kullanarak bilgi alabileceğini duyurdu.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada düşen D-AIPX tescilli MSN 147 modeli uçağın, Lufthansa’ya üretim bandından 1991 yılında teslim edildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

” Uçak 46,700 uçuşta yaklaşık olarak 58,300 saat uçuş gerçekleştirmiştir.Uçak CFM 56-5A1 motorları ile güçlendirilmiştir. Şu anda elimizde başka kesin bilgi bulunmamaktadır. ICAO Annex 13 uyarınca, teknik danışmanlardan oluşan Airbus ekibi, araştırmadan sorumlu olan Fransız BEA’ya yardım etmek üzere yola çıkacaktır. A320’ler, standart iki sınıf düzeninde 150 yolcu kapasitesine sahip çift motorlu ve tek koridorlu uçaklardır. İlk Airbus A320, 1988 yılının Mart ayında hizmete girmiştir. Bugüne kadar tüm A320 filosu 85 milyondan fazla uçuşta 150 milyondan fazla saat uçuş gerçekleştirmiştir.”

İspanya’da 3 gün yas ilan edildi

İspanyol hükümeti, Barcelona-Düsseldorf seferini yapan GermanWings şirketine bağlı uçağın bu sabah saatlerinde Fransa’nın güneyindeki Barcelonnette bölgesinde düşmesi ve uçaktaki tüm yolcuların hayatını kaybetmesinden dolayı 3 günlük yas ilan etti.

‘Bekleyenler arasında Türkler’in olup olmadığını bilmiyorum’

Lufthansa Basın Sözcüsü Florian Grenzdörfer, düşen uçaktaki yolcuların milliyetine ilişkin açıklamanın yarın sabah yapılabileceğini söyledi.

Öte yandan Grenzdörfer, yolcular için bekleyenler arasında Türkler’in olup olmadığını bilmediğini belirtti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X