Füze kalkanı devreye girdi

ABD, Rusya’nın itirazlarına rağmen Romanya’daki 800 milyon dolarlık Aegis füze savunma kalkanını dün aktif hale getirdi.

Füze kalkanı devreye girdi

Romanya’nın güneyindeki Deveselu bölgesinde yer alan eski bir hava üssünde dün düzenlenen törene üst düzey ABD’li yetkililerin yanı sıra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katıldı. 

ABD, Aegis füze savunma sisteminin, İran’dan veya ‘serseri devlet’ olarak adlandırılan Kuzey Kore gibi bazı ülkelerden gelebilecek kısa ve uzun menzilli füze saldırılarına karşı NATO’yu koruma amacı taşıdığını savunuyor. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Çarşamba günkü açıklamasında Romanya’daki sistemin 1987’de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın ihlali olduğunu savundu. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın silahların yaygınlaşması ve denetlenmesi sorunlarından sorumlu yetkili Mihail Ulyanov ‘Bu karar zararlı ve yanlış çünkü stratejik istikrarı bozma kapasitesi var’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X