G-3’ün yerini MPT-76 alıyor

Türk mühendisler tarafından geliştirilen Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın ilk partisi, yarın törenle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek.

G-3’ün yerini MPT-76 alıyor

Bu törene, “dost” olarak nitelenen NATO ülkelerini silah ambargoları nedeniyle eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyih Erdoğan’ın da katılması bekleniyor. 50’nin üzerindeki testi başarıyla geçen dünyadaki tek silah olan MPT-76’lar, askerin halen elinde bulunan G-3 piyade tüfeğinin yerine kullanılacak.

600 METRE MEZNİLİ VAR

Tamamen milli imkanlarla üretilen ve test süreçleri başarıyla tamamlanan MPT-76, toplam 413 parçadan oluşuyor. Türkiye’nin ilk milli silahının seri üretimi, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Kırıkkale Silah Fabrikası’nda yapıldı. 4 kilo 180 gram ağırlığındaki silahın etkili menzili 600 metre, dakikadaki atım sayısı 700 mermi ve merminin ilk hızı saniyede 800 metre olarak hesaplandı. Teleskopik dipçiğe sahip silahın, namlu boyu 406 milimetre. Silahın çatal ayağı aynı zamanda el tutamağı vazifesi de görüyor.

20 BİNİ KIRIKKALE’DE ÜRETİLDİ

MPT-76’nın üzerindeki raya, gece görüş dürbünü gibi her türlü cihaz takılabiliyor. Milli piyade tüfeğinin 20 bin adedi MKE’nin Kırıkkale’deki tesislerinde üretildi. Halen TSK’da yaygın olarak kullanılan Almanlara ait G-3’lerin üretimi ise 1968 yılında başlamıştı. Bu silahlar 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’nda da kullanıldı.

ESKİ MÜDÜR TUTUKLANMIŞTI

Eski MKE Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, Milli Piyade Tüfeği ile ilgili sırları satmaya çalışırken suçüstü yakalanmıştı. Tüfekle ilgili bilgileri 200-300 bin dolar karşılığında yabancılara satmaya kalkışan Tanrıverdi, “Devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerine sadakatsizlik” iddiasıyla tutuklanmıştı.

TSK’da uzun yıllardır kullanılan piyade tüfeği G-3’lerin yerini de milli piyade tüfeği MPT-76’lar alıyor.

AMBARGOLARA EN GÜZEL CEVAP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, askeri ambargolar konusunda isim vermeden NATO ülkelerini eleştirerek, “NATO’da beraber olduğumuz birçok dosttan silahsız İnsansız Hava Araçlarından (İHA) almak istiyoruz; bugün git yarın gel… Bu tür ambargolar bizi bitirmiyor, bitirmeyecek, hacet sahibi yapacak” demişti. Yarın Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın TSK’ya teslim törenine katılacak olan Erdoğan’ın, silah ambargolarını burada da eleştirmesi bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X