‘G7 bir çıkarlar kulübüdür’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İtalya’ya gerçekleştirdiği günü birlik ziyaret kapsamında Papa Francesco ve İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile Başbakan Matteo Renzi görüştü. Ülkesine uygulanan yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunan Put

‘G7 bir çıkarlar kulübüdür’

Dün sabah saatlerinde Milano’ya gelen Vladimir Putin, burada İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile birlikte EXPO 2015 fuarındaki Rusya ve İtalya pavyonlarını gezdi. İkili bir görüşme de gerçekleştiren liderler, daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

İki lider de, Ukrayna krizinin çözümünde Minsk Anlaşması’nın tam olarak uygulanmasının gerekliliğine işaret etti.

 

PUTİN: UKRAYNA’DA BARIŞTAN BAŞKA ÇÖZÜM YOK

Bu krizden dolayı batının Rusya’ya yönelik aldığı yaptırım kararının ticari ilişkilere yansıdığını söyleyen Putin, “Bu yaptırımlar işbirliği yapmamızı engelliyor. Bizimle işbirliği yapmak isteyen şirketleri desteklemek için bu yaptırımların ya kaldırılmaya ya da değiştirilmeye ihtiyacı vardır. Yaptırımlar sadece Moskova’ya zarar vermiyor. Zarar görenlerin başında, imzalanmış olan anlaşmalardan 1 milyar Euro kaybeden İtalyan şirketleri gelmektedir” diye konuştu. Putin, er ya da geç bu yaptırımların biteceğini söyledi. 

Putin ayrıca, Ukrayna’da barışın dışında bir çözüm olmadığını da ifade ederken, Renzi de Ukrayna krizinin sona ermesi gerektiğini dile getirdi ve Minsk 2 Anlaşması’na saygı duyulursa, yaptırımların azalacağının altını çizdi.

Ay sonundaki Avrupa Birliği (AB) zirvesinde, bir yıldır uygulanan ve 31 Temmuz’da sona erecek olan Rusya’ya yaptırımların süresinin uzatılması görüşülecek.

“G7 BİR ÇIKARLAR KULÜBÜDÜR” 

Ukrayna krizi nedeniyle, sonuncusu 7-8 Haziran tarihlerinde Almanya’da gerçekleştirilen G7 toplantılarına iki yıldır çağrılmayan Putin’e, bu grupla olan ilişkisi de soruldu.

“Rusya’nın G7 ile ilişkisi mi? Çok basit olarak G7 ile hiçbir ilişkimiz yok” diyen Putin, ülkesinin G7’deyken alternatif bir bakış açısı getirdiğini savunarak, “Ancak ortaklarımız, böyle bir bakış açısına ihtiyaç duymadıklarına karar verdi. Bu onların kararıdır. Ancak G7 bir organizasyon değil, bir çıkarlar kulübüdür. Onlara bu biçimiyle başarılar dileriz” diye konuştu.

Rusya’nın 1997 yılında katılımıyla G7 grubu, G8 olmuş, ancak Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’daki ayrılıkçılara olası desteği sebebiyle bu ülke gruptan çıkarılmıştı.

PAPA’YI 70 DAKİKA BEKLETTİ

Milano’nun ardından Roma’ya geçen Rus lider, Katoliklerin lideri Papa Francesco ile Vatikan’da bir araya geldi. Başbakan Renzi’yi bir saate yakın süre bekletmiş olan Putin, Papa’yla görüşmesine de 70 dakika geç gitti. 

Geç kalmalarıyla ün salmış olan lider, 2013 yılında da Papa’yı 45 dakika kadar bekletmişti. 

Vatikan sözcülüğünden yapılan açıklamada, liderlerin görüşmelerinde Ukrayna krizini ele aldıkları, Papa’nın, barışın sağlanması için samimi ve büyük bir çaba göstermesi gerektiğini söylediği Putin’e, üzerinde barış meleği deseni bulunan bir madalyon hediye ettiği belirtildi.

Daha sonra İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşen Putin, eski dostu Silvio Berlusconi’yi de görüşme fırsatı buldu. Havalimanında kendileri için ayrılan bir salonda Berlusconi’yle akşam yemeği yiyen Putin, ardından Roma’dan ayrıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X