Gauck’tan şok çıkış: Atina’ya tazminat ödemek zorundayız

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck 2. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan’ın Nazi işgali Atina tazminat desteklemektedir.

Gauck’tan şok çıkış: Atina’ya tazminat ödemek zorundayız

Başbakanı Angela Merkel hükümeti kesin bir dille Atina’nın benzer iddiaları reddetti ama Gauck, Almanya’yı tarihi sorumluluğunu üstlenmeye  çağırdı. 

Die Süddeutsche Zeitung gazetesinin dünkü sayısında yayınlanan röportajda Alman Cumhurbaşkanı, ‘Biz sadece bugünün Almanları değiliz. Bizler aynı zamanda  İkinci Dünya Savaşı döneminde Avrupa’da ve dolayısıyla Yunanistan’da da bizlerin çok az şey bildiği utanç verici yıkıcı bir iz bırakan insanların mirasçılarıyız. Dolayısıyla Almanya gibi sorumluluk sahibi bir devletin, tazminat ödemek için koşulları ve seçenekleri araştırması doğru olacaktır’dedi.

Atina, Berlin’den 278,7 milyar Euro tutarında tazminat almak için  ısrar ediyor. Almanya ise bu sorununu ululslararası sözleşmelerle kesin bir şekilde çözüme bağlandığını belirtiyor. Ancak Atina, son dönemde Nazi işgali sırasında Alman ordusunun Yunanistan’a verdiği zararın büyüklüğü konusunda ABD ordusuna ait belgelere dayalı yene kanıtlar bulunduğunu öne sürüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X