Gayrimenkul dernekleri imar yönetmeliğine tepkili

İnşaatta tüm kuralları sil baştan değiştiren yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. Söz konusu yönetmelik 1 Ekim 2017 tarihinde de yürürlüğe girecek.

Gayrimenkul dernekleri imar yönetmeliğine tepkili

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, imarda yeni düzenlemeleri kapsayan ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, gayrimenkul sektörünü temsil eden derneklerin, ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne ilişkin görüşlerini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ifade etmelerine rağmen sektörün saha tecrübesinin yönetmeliğe yansıtılmadığını gördükleri belirtildi. Söz konusu yönetmeliğin bu haliyle yürürlüğe girmiş olması nedeniyle gayrimenkul sektörünün, yapı inşa ve mimarlık mesleğinin önemli ölçüde sorunlar yaşayacağı ifade edilen açıklamada, 1 Haziran 2013 tarihli yönetmeliğin dört yıl önce vizyoner bir anlayışla ve tüm sektörün görüşleriyle harmanlanarak hazırlandığı hatırlatılarak, yayınlandığı günden itibaren bürokratik bir anlayışın söz konusu yönetmeliği değiştirmeye ve daraltmaya çalıştığı vurgulandı.

YATIRIMLARIN ÖNÜ KESİLDİ

Yeni yönetmelikte inşaat ruhsatının müktesep hak olmaktan çıkarıldığının belirtildiği açıklamada, son anda yönetmeliğe ilave edilen bu düzenlemeyle hem yerli ve yabancı yatırımcıların hem de tüketicilerin büyük bir riskle karşı karşıya olduğu anlatıldı. Açıklamada, ”İmar Kanunu’na tamamen aykırı olan bu düzenlemeyle gayrimenkul sektörü en temel dayanağından yoksun hale getirilmiş ve yatırımların önü kesilmiştir. Mevzuata uygun olarak alınan inşaat ruhsatı ile yapılan projelerin imar planı iptalleriyle akamete uğraması hem yatırımcı hem tüketici hem de ülke ekonomisinin zarar görmesine sebep olacaktır. Gayrimenkul sektörü geçmişte bu hususla ilgili birçok kez büyük sorunlar yaşamıştır. Yeni yönetmeliğin birçok sorunu beraberinde getireceğini, bundan en çok geniş halkın mağdur olacağını ve çıkacak olumsuzlukların zamanla kavranacağını düşünüyoruz” denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X