Gayrimenkuldeki değer karmaşası ‘borsa’ ile son bulacak

Stoklardaki gayrimenkullerin ekonomiye katılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan GABORAS Yönetim Kurulu Baş Danışmanı Altun, Gayrimenkul Borsası’nda her şeyin şeffaf olacağını kaydetti.

Gayrimenkuldeki değer karmaşası ‘borsa’ ile son bulacak

Gayrimenkul Kıymetler Borsası AŞ (GABORAS)  Yönetim Kurulu Baş Danışmanı Lütfi Altun, gayrimenkuldeki değer karmaşasının borsa ile sona erdirileceğini söyledi.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) iş birliğinde GABORAS’ın hayata geçirilme süreci ve ortaya çıkacağı ekonomik değerin ele alındığı çalıştay düzenlendi. GABORAS Yönetim Kurulu Baş Danışmanı Lütfi Altun, söz konusu borsanın temelde bir big-data yönetimi olduğunu belirtti.

Platformun hayata geçirilmesine dair hazırlıkların tam gaz sürdüğünü ifade eden Altun, borsalaşma yolunda eksikliklerin büyük kısmının giderildiğini kaydetti. Gayrimenkulde devasa bir birikim bulunduğunun altını çizen Altun, bu birikimin menkulleşemediğini, bu nedenle ülke ekonomisine değer katamadığını anlattı. 

İHRACA FIRSAT VERMİYOR

Gelinen süreçte öz kaynağın, sermayenin ve stoklardaki gayrimenkullerin ekonomiye katılmasının zorunlu olduğuna dikkati çeken Altun, şöyle devam etti: ‘’Bugün aynı taşınmaza 10 farklı fiyat öngören veri karmaşası, güven ortamını hem içeride hem dışarıda sarsmaktadır. Bu durum gayrimenkul sermaye birikiminin el değiştirmesine, ihraç olmasına fırsat vermemektedir. Satıcı da olsanız, alıcı da olsanız aynı taşınmaz için farklı farklı değerler görüyorsunuz. Bu sizin duraksamanıza ve aldatılıyor muyum hissi yaşamanıza neden olmaktadır. Her yıl tapuda milyonlarca işlem yapılmaktadır.”

HER ŞEY ŞEFFAF OLACAK

Gayrimenkuldeki değer karmaşasının borsa ile sona erdirileceğini dile getiren Altun, özellikle haciz ve icra dönemlerinde gayrimenkullerin gerçek değerinin bu platformla öğrenilebileceğini, böylece borçlunun da alacaklının da hakkının korunacağını vurguladı. GABORAS ile her şeyin şeffaf olacağına işaret eden Lütfi Altun, ‘’Gayrimenkulün borsalaşması ve servet birikimlerimizin yeniden kapitale dönüşmesi, 2023 hedeflerini yakalamamız için bir fırsat olacaktır” diye konuştu.

BÜYÜK VE MİLLİ BİR PROJE

TVF Genel Müdür Yardımcısı Mithat Bülent Özmen ise, konuyla ilgili değerlendirmesinde, Türkiye merkezli gayrimenkul borsasının büyük, milli ve yerli bir proje olduğunu ifade etti. Projenin ekonomiye ve alternatif sermaye piyasalarına çok önemli bir katkı sağlayacağını söyleyen Özmen, ‘’Türkiye merkezli gayrimenkul borsasının kurulması vizyonu, ülkemiz açısından trilyonlarca liralık menkul değer hacmi oluşturacaktır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X