Gaz korkusu vatandaşa odun depolatıyor

Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmazlık nedeniyle panik yaşandığını belirten İbrahim Kurt, ”Özellikle şömineli villa tipi evlerde oturanlar, sıkıntı yaşama ihtimaline karşı 300-500 kilo odun alıp yedekleme yapmaya başladılar” dedi.

Gaz korkusu vatandaşa odun depolatıyor

ASLIHAN AYDIN

Rusya ile yaşanan ‘uçak krizi’ doğalgazın kesilme ihtimalini gündeme getirince, uzun yıllardır müşteriye hasret kalan mahrukatçıların yüzü gülmeye başladı. Odun ve kömür satışlarında artış yaşanırken, farklı gelir gruplarından tüketicilerin odun pazarlarına gitmesi dikkat çekiyor. 

Bursa Mahrukatçılar Odası Başkanı İbrahim Kurt, ”Vatandaşta panik var. Özellikle şömineli evlerde oturanlar, sıkıntı yaşama ihtimaline karşı odun almaya başladı” dedi. Müşteri portföyündeki değişiklikliğe dikkat çeken Kurt, “Bugüne kadar hiç çarşıya gelmeyenleri görüyorum. Şömineli, villa tipi evlerde oturan insanlar odun alıyor. Bize de her ihtimale karşı evde bulundurmak istediklerini söylüyorlar; ileride olumsuz bir durumla karşılaşmamak için 300-500 kilo odun alıp, yedekleme yapmaya başladılar” diye konuştu. 

SOBA SATIŞLARI ARTTI

Kurt, odun ve kömür satışlarının yanı sıra sobaya talebin de arttığını gözlemdiklerini ifade ederek, “Soğanlıköy odun pazarımızın arkasında ikinci el ürün satışları yapılıyor. Burada soba satışlarında ciddi bir artış dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı. Enerjide dışa bağımlı olduğumuza dikkat çeken Mart, buna rağmen 2000’li yıllardan sonra yapılan evlerin birçoğunda soba bacası bulunmadığını kaydetti. Doğalgazın kesilmesi halinde evlerde soba kuracak yer olmayacağını ifade eden Kurt, şunları kaydetti: “Ben bunu yanlış buluyorum. 1978 yılında fuel-oil yokluğu yaşandı. Baca bulunmayan evlerde, soba kurmak isteyenler çok sıkıntı yaşamıştı. Camlardan borular uzaltıldı. Aynı durumla karşı karşıya kalma riskimiz her zaman bulunuyor. Yeni yapılan evlerin en azından bir odasına soba bacası yapılmalı.”

ODUNUN TONU 450 LİRA

Odun ve kömür fiyatları hakkında bilgi veren İbrahim Kurt, “Odunun tonu 450 lira, 20 kiloluk çuvalı 10 lira. Kömür ise kalitesine göre değişiyor. Tonu 550 liradan başlayıp 750 liraya kadar ulaşıyor. Fiyatlar maliyetlerdeki artış nedeniyle geçen yıla göre ortalama yüzde 10 yükseldi” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X