Gazetecileri soruşturan Başsavcı görevden alındı

Almanya Adalet Bakanı, iki gazeteci hakkında “vatana ihanet” suçlamasıyla soruşturma başlatmış olan Başsavcı Harald Range’i görevden aldı.

Gazetecileri soruşturan Başsavcı görevden alındı

Adalet Bakanı Heiko Maas’ın kararı, Başsavcının bu sabah yaptığı açıklamalarda hükümeti yargıya müdahale etmekle suçlamasının ardından geldi.

Maas, açıklamalarını “anlaşılmaz” bulduğu Başsavcı Harald Range’e artık güveninin kalmadığını ifade etti.

Ülkede hükümet ile yargıyı alışılmadık şekilde karşı karşıya getiren olay, internet haber blogu Netzpolitik.org hakkında başlatılan soruşturmadan kaynaklanıyor.

Haber sitesi, Şubat ve Nisan aylarında, Alman istihbaratının interneti gözetleme faliyetlerini artırmayı planladığını gösteren belgeleri yayınlamıştı.

Soruşturmanın basın özgürlüğüne müdahale olduğunu düşünenler geçen hafta protesto gösterileri düzenlemişti.

Tepkiler Alman hükümetinin geri adım atmasına neden olmuş, yetkililer Almanya’nın basın özgürlüğünden taviz vermeyeceğine dair açıklamalar yapmıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de basın özgürlüğünün “en yüksek değer” olduğunu ve gazetecilere vatan hainliği suçlamasına şüpheyle baktığını söylemişti.

“Hükümet yargıya müdahale etti”

Soruşturma Başsavcının bu sabah yaptığı açıklamalarla, hükümet-yargı krizine dönüştü.

Başsavcı Harald Range, hükümetin kendisinden soruşturmada görevli bir savcıyı görevden almasını talep ettiğini açıkladı ve “bunun yargının bağımsızlığını hedef alan ve kabul edilemez bir müdahale olduğunu” söyledi.

Söz konusu savcı, sitede yayınlanan haberlerden birinin devlet sırrını açığa çıkardığı sonucuna varmıştı.

Başsavcı ayrıca ‘basın özgürlüğünün değerli olduğunu ancak sınırsız da olmadığını’ belirtti.

Adalet Bakanı Maas ise düzenlediği basın toplantısında, başsavcının sözlerini “anlaşılmaz ve yanıltıcı” olarak niteledi. “Başsavcıya güveninin kalıcı bir şekilde zarar gördüğünü” belirten Maas, Range’den görevi bırakmasını istedi. 67 yaşındaki Range gelecek yıl emekli olacaktı. Yerine Münih Başsavcısı Peter Frank atandı.

Netzpolitik.org sitesindeki iki gazeteciye yönelik soruşturma şimdilik durdu. Gazeteciler soruşturmanın kapatılmasını talep etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X