“Gazetecilik dijitale geçmek zorunda”

Gazetelerin bütün dünyada dijital ve internet yayıncılığı karşısında değer kaybettiğine dikkat çeken Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Karaca, “Gazetecilik artık yazılı mecradan dijital mecraya geçmek zorunda” dedi.

“Gazetecilik dijitale geçmek zorunda”

SEYİT GÜNDOĞAN  

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, Çelik Plas Otel’de düzenlenen ‘Bursa İstişare Toplantısı’nda yerel medya temsilcileriyle bir araya geldi. BİK Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin, Bursa Şube Müdürü Osman Başeğmez ile İŞKUR İl Müdürü Kasım Tilki’nin de hazır bulunduğu toplantıda gazetecilerin sorunlarını dinleyen Karaca, gazeteciliğin içerik olarak olmasa da yayın yapılan mecra açısından değişikliğe uğrayacağını söyledi.

Kurumsal olarak internet ve dijital yayıncılığa geçişle ilgili tedbirleri aldıklarını vurgulayan Karaca, “Gazeteler  dijital yayıncılık ve internet yayıncılığı karşısında değer kaybediyor. Bir süre sonra ‘kağıt baskı’ diye bir şeyin kalmayacağı söyleniyor. Bu süreç devam edecek, gazetecilik artık yazılı mecradan dijital mecraya geçmek zorunda. Burada esasen gazeteciliğin içerik ve amaç olarak değişen bir şeyi yok, sadece bunu dijital ortamlarda yürütmeye çalışacağız. Çünkü, bu gelişmeler her şeyden önce üretim maliyetlerini büyük ölçüde düşürüyor. Sanal ortamda gazete ve benzeri haberleri izleme imkanı daha kolay olduğuna göre bundan kaçış yok” diye konuştu.  

“SEKTÖRE NİKELİKLİ ELEMAN KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”

Gazetelerin gerçek anlamda gazetecilik faaliyeti yapmalarıyla ilgili, nitelikli eleman, şirketlerin modernleştirilmesi ve aynı zamanda da satılıp reklam geliri elde edebilmelerinin şart olduğuna dikkat çeken Karaca, İŞKUR ve KOSGEB ile yapılan protokollerle, sektöre nitelikli eleman ve modernleştirmeler için destek sağlayacaklarını kaydetti. Gazetelerin bu şartları gerçekleştirmeden gerçek anlamda okunabilir bir ürün ortaya koyma şanslarının bulunmadığını ifade eden Karaca, “Bu nedenle öncelikle sektörümüze nitelikli eleman kazandırma ve ihtiyaçları karşılama konusunda İŞKUR’la protokol yaptık. Gazetelerin asgari kadro zorunluluğunu bir miktar azaltıp, bir miktar da nitelikli eleman kazandırmak için İstanbul’da ilk uygulamasını başlatıyoruz. Sizlere müracaat ederek ihtiyaçlarınızı tespit edeceğiz. Ona göre, başta iletişim fakülteleri olmak üzere yüksekokul veya son sınıf öğrencilerini mülakata alacağız. Merkezde bu öğrencileri eğitimden geçirip, sizlerin alabileceğiniz öğrencilerin çalışmalarını sağlayacağız” dedi. 

“SÜBVANSİYONLAR UZUN VADEDE ÇOK TEHLİKELİ HALE GELEBİLİR” 

Basın kuruluşlarına  yapılan devlet yardımlarının uzun vadede çok tehlikeli bir araç haline dönüşübileceğinin de altını çizen Karaca, “Sübvanse edilen sektör ya da kişilerin, zaman içinde esas gayelerini ve yapılması gerekenleri unutup, o hazır paranın kolaycılığına kaçarak gazetecilik yapması durumunda işini fazla geliştirmemeye, geri kalmışlığa ve hatta çöküşe sebebiyet verebilir. Asla bu yardımların kalkmasını ya da azaltılmasını savunmuyorum, tam tersine devam etmesini elimizden geldiğince eşit ve adil şekilde dağıtılmasını istiyorum. Ama bu şekilde sektörün geri kalmışlığını nasıl çözeceğiz? Sektörlerin desteklenmesinde eskiden beri hep hükümet politikalarından söz edilirdi. Bunların özüne bakıldığında, sektöre kalifiye eleman sağlanması, aktör ve üreticilerin işletmelerinin modernleştirilmesi, neyi üretiyorsa potansiyel müşterinin çoğaltılması yoluyla ürünün kaliteli ve gelir elde eder hale getirilmesidir” şeklinde konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X