Gedelek Turşusu’na ‘Coğrafi İşaret’ onayı

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) öncülüğünde 2014 yılında saha çalışmaları ile başlayan Gedelek Turşusu’na coğrafi işaret kazandırma süreci olumlu sonuçlandı. Türk Patent Enstitüsü coğrafi işaret dosyasını onayladı.

Gedelek Turşusu’na ‘Coğrafi İşaret’ onayı

NEVZAT OKUMUŞ

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Efendioğlu, “Gemlik zeytiniyle, İnegöl köftesiyle, Mustafakemalpaşa tatlısı ile coğrafi işaret sayesinden daha çok anılırken, Orhangazi de bundan sonra turşusu ile anılacak. Böylece ilçe ekonomisine önemli katkı sağlayan Gedelek Turşusu, daha fazla katma değerle piyasada yerini alacak. Resmi ilan sonrasında alacağımız ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’, bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir” dedi.

EKONOMİYE KATKI

Amaçlarının Gedelek Turşusu’nun marka değerini arttırmak ve ticari açıdan hak ettiği değeri kazandırmak olduğunu ifade eden Efendioğlu, “OTSO olarak sürdürdüğümüz coğrafi işaret çalışmalarımız ile istihdama, gelir düzeyine, refaha, kısaca bölge ekonomisine daha fazla katkı sağlamasına olanak verme çabasındayız. Bu konuda yaptığımız tüm çalışmalarda bizlere desteklerini esirgemeyen Milletvekilimiz Sayın İsmail Aydın’a, Kaymakamlığımıza, Belediye Başkanlığımıza, Türk Patent Enstitüsüne, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne, Gedelek Mahallesi Muhtarlığı’na, Tarımsal Kooperatifi’ne ve halkına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

YILDA 40 BİN TON ÜRETİM

Altı aylık bir sürecin tamamlanması gerektiğini belirten OTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Öztürk de, “Coğrafi işaret almış ürünler, benzer ürünlere oranla yüzde 20 daha yüksek fiyatla alıcı bulabiliyor. Gedelek’te yılda yaklaşık 40 bin ton 50 çeşit turşu üretiliyor. 60 turşu imalathanesi bulunan Gedelek, yıllık 120 milyon liralık ekonomik bir hacme sahip. Özellikle kadınların istihdam edildiği mahallede, turşu üretim sezonunda 2 bin kişi çalışabiliyor. Coğrafi işaret, Gedelek Turşusu’nun ülke ve dünya çapında tanınması ve gelişmesi yönünde önünü açacaktır” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X