Gemlik Körfezi’nde ‘kimyasal’a tepki

Gemlik Körfezi’ne derin deşarj soğutma tesisi kurmak isteyen kimya fabrikasına ilçe halkının tepkisi büyüyor. Sudaki ısıyı yükselterek deniz canlılarını olumsuz etkileyecek olan tesise karşı STK’lar eylem başlatacak.

Gemlik Körfezi’nde ‘kimyasal’a tepki

Gemlik’te bir kimya sanayi şirketinin kurmak istediği ‘derin deşarj soğutma’ tesisi için Gemlik Kent Konseyi ve Gemlik Duyarlılılık Derneği öncülüğünde ilçe halkını bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Cemil Meriç Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa çok ayıda dernek, su ürünleri kooperatifi ve balıkçı katıldı. Soğutma tesisinin vereceği zararlara değinilen toplantıda Gemlik Körfezi’ndeki canlı yaşamının da tehlikede olduğunu belirtildi.

KUŞ UÇMAZ KERVAN GEÇMEZ YERDE ÇED TOPLANTISI OLDU…

Derin deniz deşarjının tehlikelerinden bahseden Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Gemlik’te yatırım yapılmasına ve katma değer sağlayacak fabrikalara karşı olmadıklarını söyledi. Kimya sanayi fabrikasının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını yaptığı yere dikkati çeken Sertaslan, ‘‘Biz göreve gelmeden önce ilçemiz sınırları içerisinde kuş uçmaz, kervan geçmez yerde ve sadece meslek erbaplarının gittiği serbest bölge civarındaki TIR kooperatifinde yapılmış bir toplantı var. Kenara köşede yapılan böyle toplantıların sonunda ben iyi bir şey çıktığını hiç görmedim” dedi.

SERTASLAN: SU SICAKLIĞI ARTINCA…

Derin deniz deşarjında saatte 5 bin 500 metreküp su dönüşümü yapılacağını belirten Sertaslan, bu oranın 396 bin konutun bir saatte harcadığı suya denk olduğunu ifade etti. Fabrikanın Gemlik Körfezi’nden boruyla filtre içerisinden geçirmek suretiyle suyu soğutacağına işaret eden Sertaslan, şunları kaydetti: ‘‘Suyun bırakıldığı yerde 10 derecelik, tüm körfezde ise yaz aylarında 1, kış aylarında ise 2 derecelik su sıcaklığı artışı olacak. Bunlar firmanın verdiği ÇED raporunda yazılı. Bu işlerin uzmanı olan bir Hidrobiyolog ziyaretimize geldi. Suyun sıcaklığı arttığı andan itibaren o sıcaklıkta yaşama şansı bulacak olan dominant karakter, geri kalan bütün canlıların yaşamını yok edecek olduğunu ve bunun deniz suyu renginde yoğunluk artışıyla beraber bir koyulaşmaya sebep olacağını anlattı.”

EYLEME DAVET

Gemlik Duyarlılık Derneği Başkanı Cemal Küçük, balıkçıların radardan yaptığı kontrollerde, balıkların sıcaklık 1 derece artınca bile yer değiştirdiğini söyledi. Gemlik Körfezi’nin sığ bir deniz olduğuna dikkati çeken Küçük, ‘‘Gemlik’te balık çeşidi son yıllarda iyice azaldı. Balık çeşidimizi, mikro organik canlılarımızı tehlikeye atıyoruz. Bu firmalara ses çıkarılmadığı için Gemlik’te yaşanan kanser artışına dikkati çekmek istiyoruz. MKS konusunda yakında eylem yapacağız, herkesi de bu eyleme bekliyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X