Gemlik’i sarsan patlama yargıda

Gübre fabrikasında 1 kişinin ölümü 1 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamadan sorumlu tutulan 5 kişinin yargılanmasına Ağır Ceza’da başlandı.

Gemlik’i sarsan patlama yargıda

HALİL ÖZÇOBAN

 

Serbest Bölge’deki Gemlik Gübre Sanayi A.Ş. tesislerinde 19 temmuz 2015 tarihinde Amonyum Nitrat Sirkülasyon hattındaki tıkanma yüzünden oluşan basıncın yol açtığı patlamada Uğur Çavdar (32) yaşamını yitirmiş, Mustafa Karakol (28) ise yaralı kurtulmuştu.

 

UCUZ ATLATILMIŞTI

 

Patlamanın etkisiyle Gemsaz Bölgesinde bir çok ev ve işyerlerinin camları kırılırken, uzmanlar olayı ‘patlama fabrikanın amonyak bölümünde yaşansaydı 10 kilometrelik bir alanda canlı kalmaz, toplu ölümler olurdu’ şeklinde yorumlamıştı.

Yaşanan korkunç olayın üzerinden 7,5 ay geçti. Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşrturma ise geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı.

 

5 KİŞİ KUSURLU

 

İş güvenliğiyle ilgili gerekli tedbirleri almadıkları öne sürülen fabrikanın iş bölümlerinden sorumlu Murat M. (40), Eyubi Ensari M. (58), Ali Galip K. (62), İbrahim Mesut H. (31) ve Gökşen T. (52) hakkında, ‘Taksirle ölüme ve yaralamaya neden olmak’tan 15’er yıla kadar hapis istemiyle açılan dava görülmeye başlandı.

Bilirkişi heyetinin raporuna göre olayda kusurlu oldukları gerekçesiyle Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan 5 kişiden 4’ü ilk duruşmada hazır bulundu. Murat M. ise sağlık sorunu yüzünden duruşmaya gelmedi.

İfade veren tutuksuz sanıklar, çevre kirliliğini önlemek için ‘Scrubber’ isimli gaz yıkama sisteminin devreye sokulmasıyla cihazın yanlış çalışmasıyla patlamanın yaşandığını söyledi. Duruşma ileri tarihe ertelendi.

‘İş kazası değil, cinayet’

Gübre Üretiminin merkezi olan fabrikanın Piril Kule olarak adlandırılan bölümündeki patlama Uğur Çavdar’ı (32) canından etmişti. Görülen ilk duruşmaya Çavdar’ın ailesiyle yaralı kurtulan Mustafa Karayol ve aynı fabrikada çalışan işçiler katıldı. 

Uğur Çavdar’ın babası Ekrem Çavdar, annesi Bimmiye Çavdar’ın da aralarında bulunduğu 60 kişilik bir grup duruşma öncesi Adliye önünde açıklama yaptı. Aile, olayın sorumlularının cezalandırılmasını isterken, ‘İş cinayetleri olmasın, Uğur’lar ölmesin’ yazılı pankart açtı.

Grupta bulunan diğer kişiler de, ‘İş kazası değil, cinayet’, ‘Bütün sorumlular yargılansın’, ‘Uğur’u unutma, unutturma’ şeklinde sloganlar attı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X