Gemlik’in su ihtiyacını yeni baraj karşılayacak

Gemlik’te bölgenin 2045 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak olan Büyükkumla Barajı hızla yükseliyor. Projede haziran ayından bu yana yüzde 10 ilerleme sağlanırken, 2020 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Gemlik’in su ihtiyacını yeni baraj karşılayacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Gemlik Büyükkumla Barajı’ndaki çalışmalar hızla sürüyor.  Proje kapsamında Gemlik ilçe merkezine ve civar yerleşim yerlerine uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri suyu temin edilecek.

Haziran 2017’de yer teslimi yapılarak işe başlanan Gemlik Büyükkumla Barajı, Büyükkumla Deresi üzerinde inşa ediliyor.  Önyüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa edilen baraj, temelden 88 metre yüksekliğinde ve 14 milyon metreküp depolama hacmine sahip bulunuyor. 

2020 YILINDA BİTECEK…

Büyükkumla Barajı’ndan alınacak suyla, Gemlik ilçe merkezi, Küçükkumla, Büyükkumla, Narlı, Gençali, Kurşunlu ve Umurbey yerleşim yerlerine yılda yaklaşık 19 milyon metreküp içme, kullanma ve endüstri suyu sağlanacak. 167 milyon yatırım bedelli baraj inşaatında fiziki gerçekleşme yüzde 10’a ulaştı. Gemlik İçme Suyu Projesi kapsamında yapılacak olan barajın 2020 yılı başlarında bitirilmesi hedefleniyor. 

KALİTELİ SU TEMİNİ…

Bölgenin uzun vadeli su ihtiyacını çözüme kavuşturacaklarını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Gemlik Büyükkumla Barajı Tamamlaması ve Havza İletim Hattı Projesini hizmete aldığımızda, yılda takriben 19 milyon metreküp içme, kullanma ve endüstri suyu ile 249 bin 114 vatandaşımızın ve Gemlik Organize Sanayi Bölgesi’nin 2045 yılına kadar olan su ihtiyacını güvence altına alacağız. Bursalı kardeşlerimize menba kalitesinde içme suyu temin edeceğiz. Ayrıca proje sahası nüfus yoğunluğunun çok olduğu Kuzey Marmara Bölgesi’nde yer aldığından, ticaret ve endüstri merkezlerine de çok faydası olacak. Bursa için gereken ne varsa yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X