Gemlik’teki renk değişikliğinin sebebi belli oldu

Bursa sahillerinde çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Gemlik Körfezi’ni de temizliyor. Gemlik Körfezi’nin renginin ‘alg patlaması’ sebebiyle kırmızımsı görüldüğü ifade edildi.

Gemlik’teki renk değişikliğinin sebebi belli oldu

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sahil Hizmetleri Dairesi ile Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekipleri, Gemlik Körfezi’nde deniz üzerinde bir süredir görülen renk değişikliğini yerinde inceleyerek, körfezde temizlik çalışmalarına başladı. Yapılan incelemede deniz üzerinde görülen kırmızımsı renk ile kıyıya vuran kahverengi birikintinin herhangi bir kara ya da gemi atığı sızıntısı olmadığı, söz konusu görünümün denizlerde bu mevsimde görülen ve literatürde ‘alg patlaması’ veya ‘kızıl akın’ olarak tarif edilen doğal bir seleksiyon neticesinde oluştuğu tespit edildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sahil Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı kıyı-plaj temizlik ekibinin çalışmaları ve deniz yüzeyinde bulunan katı atıkların temizliği için deniz süpürgeleri ile söz konusu birikintilere ve bu birikintilere yapışan atıklara karadan ve denizden müdahale edildiği bildirildi. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekiplerince söz konusu tabakadan kontrol amaçlı su numunesi de alındı ve laboratuvar tetkikleri yapıldığı belirtildi.

Söz konusu doğa olayı ile ilgili olarak vatandaşı endişelendirecek bir durum olmadığını kaydeden yetkililer, Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’nin sahillerde hem mevcut kirliliklerle mücadele ederken, hem de kirlilik kaynaklarının kaynağının temizlenmesi ile ilgili faaliyetlerini sürdürdüğünü vurguladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sahil Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan 65 kişilik kıyı-plaj temizlik ekibi, 3 pikap, 2 plaj kum eleme makinesi, 2 deniz süpürgesi gemisi ile yıl boyunca Gemlik, Mudanya, Karacabey, Orhangazi ve İznik’te kıyı ve plaj alanlarını temizlemeye devam ediyor.

Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından temeli atılan ve Gemlik Körfezi’ni evsel ve endüstriyel atıklardan arındırmak maksadıyla hayata geçirilen dev projeyle de ilerleyen dönemlerde alglerin görünen etkisinin daha da azalacağı ifade edildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X