Geri adım atmıyor

Yüz binler Katalonya’nın İspanya’da kalması için gösteri yaptı. Katalonya lideri Puigmont ise bağımsızlık planlarından geri adım atmıyor. Bugün ipler kopabilir.

Geri adım atmıyor

İspanya’ya bağlı Katalonya Özerk Bölgesi’nde hafta sonu düzenlenen ve yüzbinlerce İspanyol’un katıldığı bölünme karşıtı gösterilere rağmen Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont bağımsızlık planlarından vazgeçmeyeceklerini duyurdu. 

Puigdemont Katalan televizyonuna verdiği mülakatta  ‘Biz tek taraflı bağımsızlık ilanı olarak adlandırmıyoruz. Biz bağımsızlık ilanı diyoruz. Bu, yasamızda var ve yasanın dediğini uygulayacağız’ dedi.

Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ise bugün bağımsızlığın ilan edileceğini ileri sürdü. ANC Başkanı Jordi Sanchez, yaptığı açıklamada, ‘1 Ekim’de oy kullandık ve referandumu kazandık. Sonuç çok net oldu. Tek bir halkız. 10 Ekim Salı günü bağımsızlığı ilan edeceğiz.’ dedi.

MİLLİYETÇİLİK TIRMANIYOR

Krizin daha da alevlendiği İspanya’da bağımsızlık yanlıları kadar karşıtları arasındaki milliyetçiliğin de tırmandığı gözleniyor. La Vangardia gazetesinin bölge yönetiminin bağımsızlık rotasından sapmamasını eleştiren makalesinde, ülkenin durumu ‘Titanic batana kadar orkestranın müziğe ara vermemesine’ benzetildi. 

TEPKİLER ARTIYOR

Sol liberal Podemos partisinin genel başkanı Pablo İglesias, Frankfurter Rundschau gazetesine verdiği demeçte, Katalan yönetimini bağımsızlık ilan etmemeleri hususunda uyardı ve ‘siyasi çözüm arayışının dışına çıkılmasının tutuklama, yasaklama ve toplanma özgürlüğünün kısıtlanmasına yol açabileceğini’ söyledi.

Katalonya krizi Avrupa ülkelerini de giderek artan bir şekilde endişelendiriyor. Avrupa Parlamentosu’nun Alman üyesi ve dış politika uzmanı Elmar Brok, Katalonya yönetimini sert bir dille eleştirerek, ‘zengin Barcelona’nın tek arzusunun İspanya’nın diğer bölgeleriyle dayanışmaya son vermek olduğunu’ söyledi. Brok ayrılıkçı hareketlerin son derece tehlikeli olabileceğini vurgulayarak, ‘Korsika ve Güney Tirol gibi diğer bölgelerde de ayrılıkçı eğilimleri tetikleyebileceğini’ belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X