Gerilim düştü

Kıbrıs’ta çözüm müzakerelerinin noktalanmasına neden olan doğalgaz arama krizinde önemli bir gelişme oldu.

Gerilim düştü

Rum kesimi 9.Parsel’deki sondaja son verdi. Bunun üzerine Türkiye’den giden Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin de dönmesine karar verildi.

 

Kıbrıslı Rumlar’ın müzakerelerden çekilmesiyle kopan çözüm sürecinin yeniden başlaması için tüm engeller dün bir anda ortadan kalktı. 

Önce Rumlar doğalgaz sondaj platformunu bir gemi ile geri çekti, Türk tarafı da buna karşılık olarak iyi niyet adımı attı ve Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’ne KKTC’den ayrılma talimatı verdi. Gemi dün demirli bululunduğu Gazimagosa’daki limandan ayrılarak Türkiye’ye doğru yola çıktı. Gelişmeleri KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, devlet televizyonu BRT’ye verdiği demeçte açkıladı. Nami, ‘Rumların kiraladığı sondaj gemisi bölgeden ayrılıor, biz de iyi niyet göstergesi olarak, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Türkiye’ye dönmesine karar verdik’dedi.

RUMLARIN TEPKİSİ

Rumlar Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nin donanma eşliğinde KKTC adına araştırma yapmasına  tepki göstererek, geçen yıl 7 Ekim’de müzakerelerden çekilmişti. Türk tarafı Rumların Doğu Akdeniz’deki tek sondaj çalışmalarında Kıbrıslı Türkleri yok saydığı için karşı çıkıyordu ve buna karşılık olarak, Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi, Rumların sondaj yaptığı sularda göreve başlamıştı. 

ABD VE İNGİLTERE DEVREDE

Uzun bir süredir müzekereleri yürüten BM Genel Sekreteri  özel danışmanı aracılığıyla, taraflar arasında bir mekik diplomasisi yürütülüyordu. Son dönemde Kıbrıs sorununa yön veren ülkeler olan ABD ve İngiltere ‘de bu çalışmalara müdahil oldu. Dolayısıyla bu girişimlerin başarılı olduğu ve Rumların geri adım attığı bildirildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X