Gıda fiyatlarının ‘ateşi düştü’

Enflasyonun aylık düşüşünde gıda fiyatlarındaki azalma etkili olurken, martta gıda grubunun yıllık tüketici enflasyonuna katkısında 1,04 puanlık gerileme dikkati çekti.

Gıda fiyatlarının ‘ateşi düştü’

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası verilerinden yaptığı derlemeye göre, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi şubata göre yüzde 0,04 geriledi. Yıllık bazda ise enflasyon 7,46 olarak gerçekleşti.

 

Tüketici fiyatlarındaki aylık düşüşte gıda fiyatlarındaki azalma etkili olurken, alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, martta gıda grubunun katkısının 1,04 puan gerilemesi öne çıktı. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1,53 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

 

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu son 2 ayda yavaşladı. Martta bu grupta yıllık enflasyon 4,25 puan azalışla yüzde 4,58’e geriledi. Bu gelişmede başta sebze fiyatları olmak üzere taze meyve-sebze fiyat gelişmeleri belirleyici oldu.

 

Bunun yanı sıra işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon yüzde 8,86’ya yükseldi. Bu gelişmede ekmek ve tahıl grubu fiyat gelişmeleri etkili olurken, ekmek fiyatları 1 yılda yüzde 10,6 arttı.

 

Bu dönemde, gıda enflasyonundaki yavaşlama neticesinde gıda ve yemek hizmetleri grubunun yıllık enflasyonu yüzde 6,31’e, gıda ve yemek hizmetleri hariç tüketici enflasyonu ise 0,31 puan azalışla yüzde 8,02’ye geriledi.

 

Mangalın ateşi düştü

 

Bu dönemde dana eti fiyatlarının da “ateşi” düştü.

 

Kırmızı et fiyatlarının aşırı yükselmesi üzerine konuyu ele alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in 9 Şubat’ta sektör temsilcileriyle açıkladığı, kıymada 32 lira, kuşbaşında 34 liralık tavsiye tavan fiyat uygulamasının ardından 1 ayda fiyatlar bu seviyelere gelmese de yüzde 2,36 geriledi. Söz konusu dönemde dana etinin ortalama kilogram fiyatı yaklaşık 90 kuruşluk indirim ile 37 liraya düştü. Aylık bazda gerileyen dana eti fiyatının yıllık bazda geçen seneye göre hala yüzde 10 daha yüksek olduğu görüldü.

 

Dana eti fiyatı şubat ayında da ocak ayına göre yüzde 1,26 gerilemişti.

 

Biber, fiyat artışında başı çekti

 

Enflasyon sepetinde gıda ürünleri arasında en yüksek fiyat artışı yüzde 17,7 ile sivri biberde olurken, bunu yüzde 12,12 ile dolmalık biber, yüzde 8,04 ile muz, yüzde 7,77 ile portakal, yüzde 6,23 ile mandalina, yüzde 5,03 ile bebek maması, yüzde 4,64 ile kivi, yüzde 4,45 ile ayva, yüzde 4,37 ile meyveli gazoz ve yüzde 4,33 ile sarımsak takip etti.

En çok kabak ucuzladı

 

Söz konusu dönemde birçok sebze ve meyvede de fiyatlar geriledi. Martta en yüksek oranda ucuzlayan gıda ürünü yüzde 39,27 ile kabak olurken, kabağın kilogram fiyatı 3,77 liradan 2,29 liraya indi.

 

Bu ürünü yüzde 32,9 düşüşle yeşil soğan, yüzde 26,91 ile salatalık, yüzde 24 ile pırasa, yüzde 23,4 ile ıspanak, yüzde 19 ile patlıcan, yüzde 17,5 ile karnabahar, yüzde 17,4 ile marul, yüzde 16,3 ile domates izledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X