‘Gıdıgıdılar’la yeni serüvenler

Bursa’da yaşayan yazar Banu Savu, “Gıdıgıdılar Bizimle” adlı çocuk kitapları serisiyle, minik okurlarını yepyeni serüvenlere davet ediyor. Her biri farklı özelliklere sahip eğlenceli hayvan karakterlerden oluşan bir mahalle kurgulayan yazar, “Ben de kafa

‘Gıdıgıdılar’la yeni serüvenler

Dilek Atlı

Banu Savu, Doğan Egmont Yayınları’ndan çıkan “Gıdıgıdılar Bizimle” adlı seriyle minik okurlarını keyifli yolculuklara çıkarıyor… Bursa’da yaşayan Savu, serinin “Meraklı Dostlar” ve “Mutluluk Dansı” adını taşıyan hikâyeleriyle, 7-11 yaş aralığındaki küçük okurları “Gıdıgıdılar” mahallesinde buluşturuyor. 

Dürüstlük, çalışkanlık, komşuluk, yardımseverlik gibi önemli davranış özelliklerinin serinin farklı hikâyelerinde ana tema oluşturduğunu söyleyen Savu, “Her biri farklı özelliklere sahip eğlenceli hayvan karakterlerden oluşan bir mahalle kurguladım. Ben de kafamda sürekli o mahallede yaşıyorum” dedi.

İKİ YENİ KİTAP…

Okumayı seven bir ailede büyüdüğünü belirten Savu, “Ortaokul yıllarımda yazdığım tiyatro oyununu sınıfça sergilemiştik. Kompozisyon yarışmalarında birinciliklerim var” dedi.

Savu, Bursa ve İstanbul’da yaratıcı yazarlık atölyelerine katıldıktan sonra 2015’ten beri yazın dünyasının içinde yer aldığını kaydetti. Yazmayı düşündüğü çocuk öykülerinin biriktiğini vurgulayan Savu, “İlkokul 3 düzeyinde çocuk öyküleri hazırladım. Kişisel kariyerimde de çocuk giyimiyle uğraşıyor, onlar için kahramanlar tasarlıyordum. Dolayısıyla yazın dünyam, çocuk öyküleri tasarlamak üzerine süregeldi. Biriken öyküler, ‘Gıdıgıdılar Bizimle’ serisiyle ortaya çıktı. İki çocuk sahibiyim ve miniklerin dünyasını iyi anladığımı düşünüyorum” diye konuştu.

Çocuk kitaplarında çizimlerin de önemli olduğuna değinen Savu, seriyi resimleyen Başak Eralp Gür’ün bu bakımdan hikâyeleriyle örtüşen, miniklere sevimli gelen ve kitabı destekleyen çizimler yaptığını dile getirdi.

Serinin yeni kitaplarının geleceğini ifade eden Savu, şöyle devam etti:

”Çocuklar Gıdıgıdılar’ı çok sevdi. Hayvanların öykü kahramanı olduğu, konuşabildiği, insan duygularını hissedebildiği bir kurgu var. Her kitapta 5 öykü bulunuyor. Her öyküde de ortak kahramanlar. Öykülerde ilerledikçe mahalle halkına alışıyorsunuz. Gıdıgıdılar Mahallesi, çok da yabancı olduğumuz bir yer değil. Sıcak komşuluk ilişkilerinin ön planda olduğu, çocukluğumdaki gibi bir mahalle. Hem yaşadıklarım, hem de özlediklerim var. Çünkü ben de Zonguldak’ta böyle sıcak bir mahallede büyüdüm. Bu anılardan bir parça koparıp, üstüne komik olaylar ekleyerek çeşitli davranış biçimlerini hikâyelerde işlemeye çalıştım. Örneğin oburluk, üşengeçlik, fiziksel özelliklerle dalga geçme, aşırı meraklılık…”

Köklü sevgi kültürü

Köklü sevgi kültürü olan bu mahallede tuhaf giden bir şey olduğu zaman tüm Gıdıgıdılar Mahallesi sakinlerinin hemen omuz omuza verip müdahale ettiklerini anlatan Banu Savu, “Her hikâyenin sonunda da bu tuhaf ya da farklı davranış biçiminin sebebini fark edip arkadaşlarına yardım ediyorlar. Gıdıgıdılar ile ilgili bir de beste yaptık ve çocuklarla imza ve söyleşi için bir araya geldiğimizde, Gıdıgıdılar Mahallesi’nin şarkısını birlikte söyleyip kahramanlarımızla birlikte çok eğleneceğiz” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X