Göç köyleri boşalttı, sobalar esnafa kaldı

Bursa’nın dağ köylerinde yaşayan vatandaşların şehre göç etmesi sebebiyle sobacılar mal satamaz hale geldi.

Göç köyleri boşalttı, sobalar esnafa kaldı

Orhaneli’nin köylerinde yaşanan göç ve teknoloji sobacı esnafını olumsuz etkiledi. Geçen yıla nazaran satışların yüzde 40 düştüğü ilçede, sadece köylülerin aldığı kömür sobaları esnafın elinde kaldı. Klima ve elektrikli sobaların ağırlıkta kullanıldığı ilçede soba fiyatları da 2 yıl öncesi fiyatlarda seyrediyor.

Orhaneli esnafından İsmail Sevinç, “Dağ yöresinde göç aşırı olduğu için satışlarımızda ciddi azalma oldu. İnsan sayısı azaldığı için satışımız düştü. Ama esnaf olduğumuz için mecbur işimizi sürdürme gayreti içerisindeyiz. Geçen yıla oranla satışlarımız ortalama yüzde 40 düştü. İnsanlar iş imkanı yüksek olduğu için Büyükşehir’e göç etti. Bu da yöre esnafını etkiledi” dedi.

Kömür sobalarının genellikle köylüler tarafından alındığını kaydeden Sevinç, “Elektrikli sobalar çıktığı için ilçede bulunan vatandaşlar kömürlü sobaya rağbet göstermiyor. Kömürlü sobalarda fırın da olduğu için köylülerimize genelde hitap ediyor. Köylerde odun çok olduğu için köylü vatandaşlarımız kömür sobalarını tercih ediyor. Fırınlı kömür sobaları 200-250 lira arasında değişiyor. Fırını olmayan dik sobalar ise 100-150 lira arasında satılıyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X