RABİA DENİZ
2007 yılından bu yana eğitim verdiği Heykel’deki Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait binadan taşınmak zorunda bırakılan Enstitü, iki yılda üç kez yer değiştirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurumlardan biri olan ve Türkiye’deki 15 enstitüden 12.’si olarak açılan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü, 2015 yılından bu yana yer arayışında. 1996 yılında resim, giyim, el sanatları ve nakış bölümleriyle Necatibey Kız Meslek Lisesi bünyesinde açılan enstitü, 2007 yılından itibaren bağımsız olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü binasında faaliyetlerini sürdürdü.
2015-2016 eğitim öğretim yılında Veysel Karani Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Alanı binasına taşınan enstitüye bağımsız bir yer arayışı sürüyor. Heykel’de Vakıflar Müdürlüğü’ne ait binasından depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle taşınan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü, göçebe eğitime mahkum edilirken, enstitü atölyelerde sağlıklı eğitimin yapılabileceği bir okul binası istiyor.
ÜÇ KEZ YER DEĞİŞTİRDİ
Heykel’de bulunan binadan ilk olarak Hayri Terzioğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Binası’na taşınan Olgunlaşma Enstitüsü, tam üç kez yer değiştirdi. Hayri Terzioğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Binası yetersiz kalınca, Olgunlaşma Enstitüsü’nün Eğitim Vadisi’nde bulunan Veysel Karani Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne taşınması kararı verildi. Lisedeki atölyeler ve derslikler okulun kendi öğrencilerine bile yetmezken, enstitü, atölyeleriyle birlikte bu kez aynı okulun ek binasına taşındı.
YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA BURSA’YI TANITIYOR
Türk kültüründe önemli yeri olan geleneksel giyim ve el sanatları alanlarında eğitim, araştırma, geliştirme yaparak el sanatlarının korunması ve yaşatılmasını sağlamak üzere eğitim veren kurum, tasarım ve üretim çalışmaları yapıyor. İznik, Keles, Bursa ipeği, koza çalışmaları, iğne oyası, gelin hamamı temalarını çok sayıda kreasyona dönüştüren Enstitü öğrencileri, yurt içinde ve yurt dışında defileler, sergiler aracılığı ile Bursa’nın kültürel değerlerinin tanıtımına katkıda bulunmaya devam ediyor. Enstitünün müdürlüğünü üstlenen Nilüfer Karakoç ise her fırsatta okulun tanıtımıyla ilgili çalışmalar yürütüyor.
SANDUKA ÖRTÜLERİ EMANET EDİLDİ
Enstitü, 2010 yılında Valilik ile yapılan protokolle Bursa’daki padişah türbeleri sanduka örtülerinin yenilenmesi projesini üstlendi. Bursa’daki tüm padişah türbelerindeki sanduka örtülerini kapsayan proje kapsamında, Orhangazi Türbesi sanduka örtüsünün yapımı 2010, 1.Murad Türbesi sanduka örtüsü 2012, Yıldırım Beyazıt Türbesi sanduka örtüsü ise 2014 yılında tamamlandı.
Konuyla ilgili Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yöneticilerinden bilgi alınamadı.