‘Göl suyunda yaşamsal değerler normal aralıklarda’

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın göl sahilindeki balık ölümleriyle ilgili yaptığı açıklamada, göle akan derelerle ilgili rutin kontrollerin sürekli yapıldığını söyledi.

‘Göl suyunda yaşamsal değerler normal aralıklarda’

HAYRİ ŞEN

 

Göl suyundaki yaşamsal değerlerin normal aralıklarda olduğunu kaydeden Sargın, “Karaya vuran balıklar gölde avlanmadan meydana gelen ölümlerdir. Özellikle incelendiğinde ölen balıkların tek bir cins İsrail sazanı olduğu görülüyor. Bir kirlenme olsa onlarca çeşit balık ölümü olması gerekir. Bu ölümler ile ilgili yaptığımız araştırmada saka olarak tabir ettiğimiz balık tuzaklarından kaynaklandığı belirlenmiştir. Bu sakalar göle bırakıldığında haftalarca ellenmediği bilinir. 

Bu sakalardaki balıklar toplanmaya başlandığında ise sakalar içinde ölen balıklar bir kısım balıkçılar tarafından göle atılıyor. İsrail sazanı olarak bilinen bu balık cinsi en zor şartlarda dahi yaşayabilen bir balık türüdür. Balıklar üzerinde yapılan araştırmada ağ ve kafes yaraları yanında pul dökülmesi olması sebebi ile balık ölümlerinin bilinçsizce göle atılmasından kaynaklandığının bilinmesi gerekir. İznik Gölü’nde şu an itibari ile bir kirlilik söz konusu değildir’ dedi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Grup Başkanlığı tarafından göle akan dereler ile ilgili olarak rutin kontrollerin yapıldığını kaydeden Kaymakam Ali Hamza Pehlivan da, İznik ovasında ilaçlama döneminin başlaması nedeniyle, muhtarlara ve çiftçilere ilaç tankerleri vasıtası ile derelerdeki tarımsal kirliğinin önlenmesi konusunda sık sık bilgilendirme çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X