Gong kadın ve erkek eşitliği için çaldı

‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ öncesindeki son işlem gününde Borsa İstanbul’da, gongu, ‘Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni uygulayan şirketlerin yöneticileri çaldı. Bu isimler arasında Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur da vardı.

Gong kadın ve erkek eşitliği için çaldı

Borsa İstanbul ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), UN Global Compact ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi iş birliğiyle kadın erkek eşitliği ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi konularında farkındalık yaratmak amacıyla gong çalındı.

Törende konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Hüseyin Zafer, Türkiye’de kadın haklarının yoğun olarak gündeme geldiği bir dönemde düzenlenen bu organizasyonun çok daha anlam kazandığını belirterek, ”2 Mart tarihi ile başlayan bu haftada (Dünya Kadınlar Günü) dünyanın birçok borsasında gonglar cinsiyet eşitliği ve kadınlarımızın özellikle iş hayatında hak ettiği noktaya gelmesi için çalıyor” dedi.

DAHA HIZLI OLMALIYIZ

2023 yılı için kendisine ekonomik ve sosyal alanda büyük hedefler belirleyen Türkiye’nin, iş hayatında fırsat eşitliğini sağlayacak, kadınların iş gücüne katılımını artıracak, şirketlerde en alt kademelerden, en üst seviye yöneticilere kadar her düzeyde kadınların varlığını güçlendirecek adımları atmak durumunda olduğunu ifade eden Zafer, ”2014 yılı Kasım ayı verilerine göre, ülkemizde kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 30,5, istihdam içindeki payı ise sadece yüzde 26,6 düzeyindedir. Söz konusu istatistikler, ülkemizde ekonomik hayatta cinsiyet eşitliğini sağlamak noktasında daha hızlı hareket etmemiz gerektiğini göstermektedir” diye konuştu.

SOSYAL YAŞAM YARIM KALIR

Hüseyin Zafer, ”Unutulmamalıdır ki kadınlarımızın hak ettikleri şekilde yer almadıkları bir iş hayatı, sosyal yaşam ya da gelecek yarım kalmış olacaktır. Kamu sektörünün toplam istihdam içindeki payının sadece yüzde 13 olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’de kadın erkek eşitliği konusunda özel sektöre, dolayısıyla şirketlerimize büyük sorumluluklar düştüğü açıkça görülmektedir” dedi.

YÜRÜYECEK ÇOK YOL VAR

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi Güler Sabancı, Sabancı Topluluğu olarak Borsa İstanbul’da 11 şirketleri olduğunu, bunlardan ikisinin yönetim kurulu başkanlığını, ikisinin de genel müdürlüğünü kadınların yürüttüğünü söyledi. 11’e 4 şirket olarak bakınca ortalamalarının fena olmadığını belirten Sabancı, kendisine Avrupa’da bu oranın yüzde 2,8 olduğunun söylendiğini, dolayısıyla yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da bu konuda yürüyecek çok yolun olduğunu kaydetti.

KADIN OLMADAN ZENGİNLEŞEMEYİZ

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yılmaz Argüden, konuşmasında, kadınlarına eşit şartlarda çalışma imkanı sunmayan toplumların zenginleşmesinin mümkün olmadığını bildirdi. UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gisladottir ise kadınların iş yerinde ayrımcılığa uğradığını savundu. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Yatırım ve İşletmeler Direktörü ve UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Genel Yayın Yönetmeni James Zhan da, sürdürülebilir kalkınma için kadınların önemli olduğunun altını çizdi.

BURSA’NIN GURURU YEŞİM TEKSTİL

UN Women ile UN Global Compact tarafından ortaklaşa oluşturulan ‘Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) altına imza atan şirketlerin yöneticileri ile aile fotoğrafı çektirildi. Söz konusu şirketler arasında hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün öncüsü Yeşim Tekstil de yer aldı. Yeşim’i törende Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur temsil etti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ‘Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülleri’ kapsamında Yeşim Tekstil, Turkcell’in ardından ikinci olmuştu. Söz konusu prensipleri uyguladığı için dünkü törene davet edilen şirketler şunlar: 

”Akfen, Anadolu Efes, Arkas Holding, Asut Fiberglass, Back-up, Bilim İlaç, Coca Cola İçecek, Gün Partners, Hürriyet Gazetecilik, Kıymet-i Harbiye, Limak Yatırım AŞ, Memişoğlu Tarım Ürünleri – Tat Bakliyat, MLS Holding, Quattro Yönetim Danışmanlığı, Standart Gayrimenkul, TSKB, Yeşim Tekstil, Zorlu Holding.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X