‘Görevimiz Mars’ Bursa’ya geliyor

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), dünyaca ünlü ‘Görevimiz Mars’ sergisini Bursalılarla buluşturmaya hazırlanıyor.

‘Görevimiz Mars’ Bursa’ya geliyor

ABD, Kanada, Meksika ve Finlandiya’da büyük ilgi gören ve milyonlarca bilimsever tarafından ziyaret edilen sergi, 13 Mart’ta Bursalılar ile buluşacak. Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliği ile Bursa’ya getirilen sergi, insanoğlunun 100 yılık Mars tecrübesini gözler önüne serecek.

500 metrekare kapalı alan üzerine kurgulanan sergi,  Mars ve uzay deneyimine ilişkin 28 farklı alanda tasarlandı. Uzay meraklılarının ilgisini çekecek sergide astronotların hazırlık aşamalarından, Mars’ta hayat şartları, yer çekimsiz ortamda hareket edebilme kabiliyeti gibi birçok konu interaktif düzeneklerle senaryolaştırıldı.

KIZIL GEZEGEN KEŞFİ…

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Fehim Ferik, sergi için hazırlıkların tamamlandığını söyleyerek, “Görevimiz Mars sergisi, uzayın derinliklerine ilişkin bilinmeyen onlarca tecrübeyi gözler önüne seriyor. Dondurucu soğuklar, solunabilir oksijen yetersizliği ve tehlikeli derecedeki radyasyon seviyesi, Mars’taki zorluklardan yalnızca birkaçı…

Tüm bu zorlukların senaryolaştırıldığı serginin en dikkat çeken bölümlerinden biri de Mars’ta astronotların hareket kabiliyetlerinin sınandığı yürüyüş düzeneği. Yerçekimi ve atmosfer basıncı nedeniyle dünyada 100 kilo gelen bir insanın Kızıl Gezegen yüzeyindeki ağırlığı 38 kilo. Sergideki yürüyüş düzeneği bu şartlar göz önüne alınarak tasarlandı. Sergiyi gezenler, platform üzerinde Mars’taki hareket kabiliyetlerini sınama fırsatı yakalayacak” diye konuştu.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X