‘Görüşmeler kesilmeli’

Avusturya başbakanı Türkiye’nin AB üyelik sürecinin bitirilmesi için kolları sıvadı. Başbakan Christian Kern, yürütülen tam üyelik müzakerelerinin durdurulmasın istedi. Türkiye Kern’e sert tepki gösterdi.

‘Görüşmeler kesilmeli’

Avusturya hükümeti,  AB ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin sonlandırması için harekete geçiyor. 

Başbakan Christian Kern, ‘demokratik ve ekonomik eksiklikler’ olduğu gerekçesiyle 16 Eylül’deki Avrupa Konseyi zirvesinde AB’nin Türkiye ile üyelik görüşmelerinin sonlandırmasını teklif edeceklerini açıkladı. AB’ye üyelik görüşmelerini ‘diplomatik bir kurgu’ olarak tanımlayan Kern, ‘Demokratik standartların Türkiye’nin üyeliği için yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz… Ekonomik konular da bir o kadar önemli çünkü Türkiye ekonomisi Avrupa ortalamasının çok uzağında’ dedi. Kern, bunun için alternatif bir konsept bulunmasını isteyeceklerini sözlerine ekledi.

RAHATSIZ EDİCİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avusturya Başbakanı Christian Kern’i sert bir dille eleştirdi.

Bakan Çelik, ‘Bugün bir AB ülkesinin başbakanı Türkiye’yle müzakerelerin sona erdirilmesine dönük bir girişim başlatacağına dair bir açıklamada bulunmuş. Hatta Türkiye’nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakerelerinin ‘reel bir durum değil, diplomatik kurgu’ olduğunu söylemiş. Ben bu tip yaklaşımları, doğrusunu söylemek gerekirse, Avrupa’daki aşırı sağın yaklaşımlarıyla bu kadar yakın benzerlik göstermesini son derece rahatsız edici buluyorum’dedi. 

Bundan sonraki süreçte Türkiye ve Avrupa arasında daha güçlü bir dayanışma olması gerektiğini belirten Çelik, Türkiye’de darbe sonrası sürecin hukuk çerçevesinde yürütüldüğüne dikkati çekti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X