Gözdağı ve tehdit

Yemen’den Suudi Arabistan’a yönelik füze saldırısı girişimi Riyad-Tahran arasındaki gerilimi tırmandırdı. İran’ı doğrudan askeri saldırı’ ile suçlayan Suudiler, Lübnan’ı da savaşla tehdit etti.

Gözdağı ve tehdit

Cumartesi gününden bu yana baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı Ortadoğu’da, Suudi Arabistan, İran ve Lübnan’dan peş peşe tehditler geliyor. 

Suudi Arabistan Savunma Bakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İran’ın Yemen’deki Husilere füze sağlamasının ‘doğrudan askeri bir saldırı’ sayılabileceğini söyledi

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile telefonda görüşen Bin Selman, ‘İran rejiminin kendisine bağlı Husi milislere füze tedarik etmesi doğrudan askeri bir saldırı sayılır. Hatta krallığa karşı bir savaş hareketi olarak düşünülebilir’ ifadelerini kullandı.

ABD ARKASINDA

Bin Selman’ın açıklaması, gün içinde ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisine verdiği destekten sonra geldi. Trump Suudi Arabistan’daki toplu tutuklamalara tam destegini  “Suudi Arabistan kralı ve veliaht prensine büyük güven duyuyorum, ne yaptıklarını çok iyi biliyorlar. Acımasız davrandıklarının bazıları ülkelerini yıllardır sömürüyor”sözleriyle açıklamıştı.

Yemen’den Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın kuzeydoğusuna geçen cumartesi günü atılan balistik füzeler, hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirilmişti.

İRAN REDDETTİ

İran füze saldırısının arkasında bulunduğu iddiasını yalanlarken, Suudi Arabistan ve ABD’nin Tahran’a yönelik kınamalarını ‘yıkıcı ve provokatif’ ve ‘iftira’ olarak niteledi.

Riyad’ın suçlamalarına tepki gösteren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi,  kullanılan sözlerin “yanlış, zararlı, sorumsuz ve her şeyin ötesinde provokatif” olduğunu söyledi. Kasımi Suudilerin bu tür ‘absürt iddialarla” gerilimi daha da tırmandıracaklarına, Yemen’de şiddetin sona ermesi için diplomatik yöntemleri kullanmaları gerektiğini belirtti. 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el Jubeir ise, İran’ın müdahalelerinin “komşu ülkelerin güvenliğine zarar verdiğini, uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini” ileri sürerek, “Ulusal güvenliğimizi ihlal eden hiçbir şeye izin vermeyeceğiz” uyarısında bulundu. Adel Al-Jubeir Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İran’ın bölgede yaşanan kaosun en önemli nedeni olduğunu” savundu.

SAVAŞ TEHDİDİ

Öte yandan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Riyad ziyareti sırasında İran ve Lübnan Hizbullahı’nı hedef göstererek istifa etmesinin ardından Suudi Körfez Bakanı el Sabhan, Lübnan’ın ülkesine savaş ilan eden ülke olarak görüleceğini açıkladı. El Arabiya televizyonuna konuşan Suudi Bakan Tamer el Sabhan “Hizbullah’ın Suudi Arabistan’a yönelik tutumu sebebiyle Lübnan’ı savaş ilan eden bir ülke olarak göreceğiz” ifadelerini kullandı.

​Sabhan, istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’ye yönelik Hizbullah’ın “saldırgan” eylemlerinin “Lübnan ve Lübnan Şeytan Partisi tarafından Suudi Arabistan’a karşı yapılmış bir savaş ilanı olarak kabul edileceğini” söyledi. Sabhan, “Hizbullah milislerinin Suudi Arabistan’ı tehdit eden, ülkedeki terör eylemlerini organize etmekle ve Suudi gençleri terörizm konusunda eğitmekle” suçladı. Suudi bakan “Hizbullah’a karşı tüm siyasi ve diğer araçlar kullanılacak” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X