Gözler Erbil’de

Uluslararası toplumun bağımsızlık referandumundan vazgeçirmeye çalıştığı Kuzey Irak Yönetimi Başkanı Barzani, halk oylamasının yapılıp yapılmayacağına dair son kararını açıklamayı bugüne erteledi.

Gözler Erbil’de

Başta Türkiye, İran, Suriye ve ABD olmak üzere birçok ülkenin büyük tepki gösterdiği Irak’taki bağımsızlık referandumuna 24 saat kala Kuzey Irak yönetimini referandum kararından vazgeçirmek için yapılan görüşmeler devam ediyor.

Dün referandumla ilgili son kararını açıklayacağı iddia edilen Kuzey Irak Yönetimi Başkanı Mesut Barzani sürpriz bir şekilde basın toplantısını bugüne erteledi. IKBY lideri Barzani’nin büyük tepkilere rağmen geri adım atmayacağını söylediği referandum için yapacağı açıklamayı ertelemesi gözlerin tekrar Erbil’e çevrilmesine neden oldu. 

Barzani’nin başkanlık ofisinden yapılan açıklamada, ‘Basın toplantısı pazar günü (24 Eylül) yapılacak” denildi. 

BAĞDAT’LA SON GÖRÜŞME

Öte yandan Kuzey Irak yönetiminden bir heyetin dün merkezi hükümetle görüşmek üzere Irak’ın başkenti Bağdat’a gittiği bildirildi.

Barzani’nin üst düzey danışmanlarından Hoşyar Zebari, Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘Heyet, referandumu görüşecek ama referandum olacak’ dedi.

İLK OY KULLANILDI

Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim ve Referandum Konseyi Genel Veri Müdürü Karwan Celal de  referandumda yurtdışında yaşayanların elektronik oylarını bugünden (Dünden) itibaren kullanılabileceğini açıkladı. Saat farkından dolayı Çin’de elektronik oy verme işlemlerinin başladığını belirten Karwan Celal, “Referandumda ilk oy Çin’de kullanılmış oldu” dedi

ABD: ÇOK RİSKLİ

Bu arada bölgede tansiyonu yükselten “bağımsızlık referandumu” hakkında ABD’den bu kez ‘çok riskli’ uyarısı geldi. ABD Başkanı’nın DEAŞ’la mücadele özel temsilcisi Brett Mcgurk, oylamanın ‘ABD’nin kontrol edemeyeceği’ riskler barındırdığını söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mcgurk, “Referandum çok fazla risk içeriyor ve bu, ABD’nin kontrol edebileceği bir şey değil. Referandumun sonuçlarını tam olarak kontrol edemeyebiliriz çünkü çok fazla risk barındırıyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X