Gözler kritik görüşmeye çevrildi

Türkiye ve Rusya arasında bugün gerçekleşecek üst düzey zirvenin odak noktasının Suriye krizi olması beklenirken, ikili ticaret ve Türk vatandaşlarına yönelik bariyerlerin de tekrar masada geleceği öngörülüyor.

Gözler kritik görüşmeye çevrildi

İki ülke arasında yaşanan uçak krizinden bu yana St. Petersburg, Çin, İstanbul ve Moskova’dan sonra bugün Soçi’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında ‘kritik’ bir görüşme daha yapılacak. 

Suriye krizi konusu başta olmak üzere, bölgenin iki önemli aktörü arasında bu süreçte başbakan ve bakanlar seviyesinde birçok kez temas kurulurken, yaşanan sıkıntıların sona erdirilmesi amacıyla özellikle tarım ve turizme yönelik bazı önemli adımlar atılmıştı. 

İkili ticarette uçak krizinden önceki seviyelere dönülmesi arzusu, iki liderin sıklıkla dile getirdiği bir husus olsa da, devletin en üst kademelerinde dillendirilen bu arzunun henüz alt kademelere tam anlamıyla indiğini söylemek mümkün değil.

KALKMAYAN YAPTIRIMLAR

Rusya’da yaşayan ve ticaretle uğraşan Türk vatandaşlarının en büyük sıkıntısı olarak görülen çalışma izinleri, vize ve şirketlere yönelik faaliyet yasakları, 10 Mart’ta yapılan 6’ncı Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Zirvesi’nde Putin tarafından ‘Türk vatandaşlarına uygulanan yasakları kaldıracağız’ açıklamasına karşın devam ederken, Türk tarım ürünlerine yönelik yaptırımlar da hala tam anlamıyla kaldırılmış değil. 

 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov, geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, bazı kategorilerdeki Türk vatandaşları için vize rejiminde kolaylaştırma yoluna gitmeye hazır olduğunu duyurmuştu. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç de tarım ürünlerine yönelik yasaklarla ilgili bir süre önce yaptığı değerlendirmede, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile nisan ayında Moskova’da gerçekleştirdiği görüşme sonrası gelecek günlerde karşılıklı istişarelerin neticelenerek Rus tarım ürünlerine yönelik sorunların aşılması konusunda umutlu olduklarını belirtmişti. 

TOPARLANMA EMARELERİ VAR

Devam eden yasaklara karşın iki ülkenin ekonomik ilişkilerinde normalleşme süreci sayesinde bir toparlanma yaşanıyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı bu yılın ilk çeyreğinde 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 40,9 artarak 498,1 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde Rusya’dan gerçekleştirilen ithalat yüzde 11,5 artışla 4,4 milyar dolara yaklaşırken, bu artışın en önemli nedeni soğuk geçen kış şartları nedeniyle şubat ayında 2 milyar 500 milyon metreküpe çıkan doğal gaz ithalatı oldu. Tarım ürünlerinde de Rusya’nın önemli bir müşterisi olan Türkiye, geçen yıl Rusya’dan 4,7 milyon ton tahıl ürünü ithal etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X