Gözler Suriye’de

Dünyanın gözü Suriye’de bu gece yarısı yürürlüğe girecek ateşkese odaklanmış durumda. Esad yönetiminin ardından, dün de muhalifler ateşkese uyacaklarını açıkladı.

Gözler Suriye’de

Sudiye’deki çatışmaları durdurmak amacıyla ABD ve Rusya’nın uzlaşması sonrası varılan  ateşkes anlaşması, bu gece saat 12.00’de yürürlüğe girecek. 

Şam yönetiminin ardından muhalifler de dün bir açıklama yaparak  ateşkese uyacaklarını bildirdi. Suudi Arasitan tarafından desteklenen Suriye muhalefeti, iki haftalık sürenin, Suriye ordusununu ateşkes anlaşmasına ne kadar uyacağını görmek için  bir şans olacağını belirtti. 

Kürtleri temsil eden  Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı gücü Halk Koruma Birlikleri (YPG) de anlaşmaya uyacağını bildirdi.  Reuters’e konuşan YPG temsilcisi, kendilerini hedef alacak saldırılara karşılık verme hakkını saklı tuttuklarını söyledi. 

IŞİD VE EL NUSRA

Gerek Suriye’deki taraflar, gerekse Uluslar arası toplum, 5 yıldır iç savaşın devam ettiği ülkede  ilk kez denenecek ateşkes  anlaşmasının başarılı  olacağından şüpheli.

 

BM ise  çatışmaların durmasının ardından, Suriye Barış Görüşmeleri’ni devam  ettirmeyi planlıyor. ABD ile  Rusya’nın üzerinde uzlaştığı ateşkes planı, silahların 27 Şubat itibariyle susmasını öngörüyor.  Akeşkese uyan gruplara koruma sağlanacak. Bu dönemde anlaşmaya dahil edilmeyen IŞİD ve El Nusra Cephesi’ne yönelik  dperasynlar ise devam edecek.

OBAMA: TEMKİNLİYİZ

Öte yandan  Ürdün Kralı Abdullah’la görüşen ABD Başkanı  Barack Obama,  Suriye’deki ateşkese ilişkin ‘Beklentileri yükseltme konusunda oldukça temkinliyiz’ değerlendirmesinde bulundu.  Obama, ‘Önümüzdeki haftalarda, ülkeyi harabeye çeviren şiddetin azaldığını görebilirsek bu durum bize uzun süreli ateşkes için temel hazırlayacak ve  Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak için gerekli siyasi geçiş için hareket etme imkanı tanıyacak’ dedi.  

HAVADAN YARDIM 

Bu arada BM’nin  Suriye’de havadan insani yardım malzemesi yapmaya başladığı bildirildi. BM Dünya Gıda Yardım Programı’na (WFP) bağlı bir uçağın,  Suriye’nin doğusunda, IŞİD kuşatması altında bulunan  Deyrizor kentine 21 tonluk insani yardım malzemesi bıraktığı bildirildi.  Deyrizor’da halen yaklaşık 200 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X