Guantanamo’yu kapatmalıyız

Guantanamo Hapishanesi’nin kapatılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Obama, “Guantanamo’nun faaliyette olması, ulusal güvenliğimizin altını kazıyor. Burayı kapatmamız lazım” dedi.

Guantanamo’yu kapatmalıyız

Kendisine Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele kampanyasını genişletme yetkisi de tanıyan savunma bütçe yasasının Guantanamo Hapishanesi’ne yönelik kısıtlamalar içermesini eleştiren ABD Başkanı Barack Obama, hapishanenin kapatılmasının zorunluluk olduğunu dile getirdi. 

Kongrenin her iki kanadını da Amerikan tarihinin bu sayfasını kapatmak için kendileriyle çalışmaya çağıran Obama, “Guantanamo’nun faaliyette olması, ulusal güvenliğimizin altını kazıyor. Burayı kapatmamız lazım. Kongre’nin iki kanadındaki üyeleri, Amerikan tarihinin bu sayfasını kapatmak için bizimle çalışmaya çağırıyoruz” dedi. 

GÜVENLİĞİ ZAYIFLATIYOR

Yazılı bir açıklama yapan ABD Başkanı Obama, Guantanamo’nun açık kalmasının ABD’nin ulusal güvenliğini zayıflattığını, kilit müttefik ve partnerlerle ilişkilere zarar verdiğini ve aşırılık yanlılarını cesaretlendirdiğini ifade etti. 

İmzaladığı yasanın Guantanamo’nun açık kalmaya devam etmesini sağlamasını ve hükümlülerin başka ülkelere taşınmasını yasaklamasını eleştiren Obama, bu kısıtlamalara her zaman karşı olduğunu ve bunları kaldırmak için Kongre ile çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

GÜÇLER AYRILIĞI

Guantanamo’daki mahkumların yüzde 80’inin diğer ülkelere transferinin zaten tamamladığını anımsatan Obama, geri kalan mahkumlara yönelik hükümler için de yönetimin eline esneklik verilmesi gerektiğini kaydetti. Obama, yasaya tutukluların transferiyle ilgili eklenen hükümlerin, anayasada belirtilen devletteki güçler ayrılığı ilkesiyle de uyuşmadığına dikkati çekti.

SADECE BAYAN GAZETECİLER SORDU

ABD Başkanı Obama, yıl sonu basın toplantısında ilk kez bir değişiklik yaparak sadece bayan gazetecilere soru sorma hakkı verdi. 

Genelde basın toplantılarında en ön sırayı kaplayan, soruların çoğunu soran ve kendisiyle sık sık röportaj yapma imkanı da bulan televizyon kanalları muhabirlerine de bu sefer soru sorma hakkı vermeyen Obama toplam 8 soru alırken, bu 8 sorunun sahibi de yazılı basından bayan gazetecilerdi. Toplantıda uluslararası gündemde geniş yer kaplayan IŞİD’le mücadele, Irak, Suriye, İran, Rusya gibi konularda soru gelmemesi dikkat çekti. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bu hareketin kadın gazetecileri öne çıkarmak için kasıtlı olarak tasarlandığını belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X