Gülten Akın hayatını kaybetti

Ünlü şair Gülten Akın hayatını kaybetti.

Gülten Akın hayatını kaybetti

Türk şiirinin en üretken isimlerinden Gülten Akın 82 yaşında Ankara’da hayatını kaybetti. Gülten Akın’ın cenazesi Cuma öğlen Ankara Kocatepe’den kalkacak.

GÜLTEN AKIN KİMDİR?

Gülten Akın, 23 Ocak 1933 yılında Yozgat’ta doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Akın’ın ilk şiiri Son Haber gazetesinde 1951’de yayımlandı. 

Ardından Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde çıktı. Başlarda şiirlerinin konusu doğa, aşk, ayrılık, özlem iken, daha sonraları ise toplumsal sorunlar ağır bastı. 1980 öncesinde halkın yaşadıkları, onun da hayatına ve şiirine yansıdı. Daha sonraki şiirlerinde toplumsal sorunlara yöneldi. 

Şiirlerinde büyük ölçüdü folklor öğelerinden yararlandı. Şiir üzerine yazılarını bir araya getiren “Şiiri Düzde Kuşatmak” (1983) kitabında, halk kaynağına inme isteğini, “Halkta var olan öz ve biçimi diyalektik olarak yükseltmek, şiiri yükseltirken halkın yaşamının ve yaşam biçimlerinin yükselmesine yardımcı olmak” sözleriyle açıklar. Şiirleri pek çok dile çevrildi ve kırktan fazla şiiri bestelendi. 

Deli Kızın Türküsü şiiri Sezen Aksu tarafından bestelenerek 1993 tarihli albümüne adını verdi. Milliyet Gazetesi’nin anketiyle Dağlarca’nın ölümünden sonra yaşayan en büyük şair seçilmiştir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X