Gümrük vergileri düşürüldü

Bazı tarım ve hayvancılık ürünlerinin gümrük vergileri düşürüldü. Enflasyonla mücadele için alınan karara üreticiler tepki gösterdi.

Gümrük vergileri düşürüldü

Hayvancılık, tarım ve karkas et ithalatında gümrük vergilerini düşüren ithalat rejimi kararı yayımlandı. Buna göre, gümrük vergisi oranları canlı hayvanlarda yüzde 135’den yüzde 26’ya, karkas ette yüzde 100’den yüzde 40’a, buğdayda yüzde 130’dan yüzde 45’e, arpada yüzde 130’dan yüzde 35’e, mısırda yüzde 130’dan yüzde 25’e indirildi.

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan ‘İthalat Rejimi Kararına Ek’ Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, enflasyon artışına önemli katkı sağlayan ekmek, kırmızı et, beyaz et ve yumurta fiyatlarına doğrudan ya da dolaylı etki edecek buğday, arpa ve mısır ile kesimlik canlı hayvan ve karkas sığır etinde uygulanan gümrük vergilerinin düşürüldüğü ve böylece iç piyasada yaşanabilecek fiyat artışlarının önüne geçileceği bildirildi.

RİSKLER CİDDİYETİNİ KORUYOR

Açıklamada, Komite tarafından 2017 yılı için enflasyonda gözlemlenen risklerin ciddiyetini koruduğu, özellikle işlenmemiş gıdada yaşanan fiyat artışlarının enflasyon hedeflerinde yaşanan sapmanın en önemli unsurlarından biri olduğunun açıkça ortaya konulduğu vurgulandı. 

Enflasyonla mücadele kapsamında gerektiğinde devreye girecek dış ticaret tedbirlerine yönelik çalışmalar da yapıldığı kaydedilen açıklamada, söz konusu ürünlerde uygulanacak gümrük vergilerinin, arz-talep dengesi, üretim maliyetleri, yurtiçi ve yurtdışı fiyatlar ile döviz kurları dikkate alınarak, üretimin devam ettirilmesinde sürekliliğin sağlanmasını, üreticinin menfaatlerinin korunmasını ve memnuniyetinin temin edilmesini öte yandan tüketici refahının tesis edilmesini ve aşırı fiyat dalgalanmalarının önlenmesini sağlayacak şekilde belirlendiği ifade edildi.

KOŞULLARA GÖRE GÜNCELLEME YAPILABİLİR

Bakanlığın açıklamasında, ”Vergilerin düşürülmesiyle arz açığı olan dönemlerde iç piyasa fiyatlarının belirli bir düzeyin üzerine çıkması halinde arz açığı ithalat yoluyla karşılanırken iç piyasada yaşanabilecek fiyat artışlarına da meydan verilmeyecektir. Ayrıca, yine Komite tarafından sistem dinamik bir şekilde takip edilecek olup, gerektiğinde Ekonomi Bakanlığı tarafından değişen koşullara göre gümrük vergilerinde güncellemeler yapılabilecektir” denildi.

KARARDAN VAZGEÇİLMELİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, düzenlemenin üreticiyi etkilememesinin mümkün olmayacağını kaydetti. 

Tarımın yapısal sorunları çözülmeden, çoğu üründe verim yükseltilmeden, girdi fiyatları düşürülmeden, tarladan markete pazarlama kanallarındaki sorun çözülmeden ithalat kapılarını açmanın gıda fiyatlarını çok fazla etkilemeyeceğini ve çiftçi ile üretimde sıkıntı oluşturacağını dile getiren Bayraktar, ”Ekonomi Bakanlığının ağırlıklı yönlendirmesiyle alındığını düşündüğümüz bu karardan, üreticimiz ve ülkemiz zarar görmeden acilen vazgeçilmelidir” dedi.

YERLİ ÜRETİCİYE ZARAR VERİR

Birlik olarak, yerli üretimin desteklenmesi, verim artışı, ekilmeyen alanların ekilmesi, sulanamayan alanların sulamaya açılması gerektiğine inandıklarını vurgulayan Bayraktar, ”Tarımdaki en önemli ürünlerden buğday, arpa ve mısırda ithalat kapılarını açmak yerli üretime zarar verir. Özellikle buğday ve arpada hasat devam ederken böyle bir karar verilmesi iç piyasayı olumsuz etkileyecektir, üreticimiz zarar görecektir” diye konuştu. 

Bayraktar, kırmızı et üretiminin hızla arttığını, ülkenin çok daha fazla üretim yapma potansiyeli bulunduğunu belirterek, söz konusu Bakanlar Kurulu kararının üreticiyi tedirgin ettiğinin altını çizdi. İthalatın besilik hayvanla sınırlı kalması gerektiğini savunan Bayraktar, üreticiyi, üretimden küstürecek veya vazgeçirecek uygulamalardan şiddetle kaçınılması gerektiğine dikkat çekti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X