Günde 2 bin ton baklava

Ramazan Bayramı boyunca günde 2 bin ton baklava tüketilmesinin beklendiğini belirten üreticiler, tüketicilere önemli uyarılarda bulundular.

Günde 2 bin ton baklava

Baklava üreticileri, Türkiye’de günlük 950 ton olan baklava üretiminin Ramazan Bayramında 2 kat artışla 2 bin tona ulaşmasını bekliyor.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, yaz aylarında talebe bağlı olarak baklava üretiminde düşüş olduğunu kaydetti. Ancak son yıllarda Ramazanın yaz dönemine denk gelmesiyle iftar menülerinin vazgeçilmezi baklavanın tüketiminde de artış yaşandığını belirten Yıldırım, 195 tonu İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de günlük baklava üretiminin 950 ton olduğunu kaydetti. Yıldırım, ”Üretim,Ramazan ayında iki kat artışla bin 700 tona çıktı. Bu yıl bayramda ek siparişlerle birlikte tüketimin 2 bin tona ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT

Baklava üreticilerinin bayram hazırlığına giriştiğini, bazı üreticilerin çalışma saatlerini ve çalışan sayısını artırdığını anlatan Yıldırım, bayram gibi tüketimin arttığı dönemlerde merdiven altı üretime dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yıldırım, Belediye ekiplerinin yaptığı denetimler sonucu kaçak hizmet veren işletmelerin kapatıldığını, kalitesiz üretim yapan ve hijyen kurallarına uymayan üretici sayısının neredeyse sıfıra indiğini anlattı.

ALMADAN ÖNCE MUTLAKA TADIN

Yıldırım, baklava satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin şunları kaydetti: ”Tüketiciler baklavayı almadan önce mutlaka bir dilim tatmalı. Baklavanın kalitesi zaten tadından anlaşılacaktır. Ayrıca, baklavanın günlük olmasına da dikkat etmelidirler. İyi bir baklava insanda dört duyuya hitap eder. Altın sarısı renk ile gözümüze, çatalı batırdığımızda çıkardığı ses ile kulağımıza, güzel kokusuyla burnumuza ve güzel tadıyla damağımıza hitap etmelidir. En son, beşinci duyu olarak da midemize hitap etmeli” diye konuştu.

40 KAT YUFKA ŞART

Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, kaliteli bir baklavanın kilogram maliyetinin 40 liranın altında olamayacağını söyledi. Tüketicilerin satın almak istedikleri baklavanın mutlaka tadına bakması gerektiğini dile getiren Güllü, tepsi kenarında veya dibinde şerbet birikintisi olan baklavanın tercih edilmemesi gerektiğini söyledi. Güllü, ”Baklavada altın sarısı renk ve çok ince açılmış 40 kat yufka gözle görülmeli, çatal batırıldığı zaman bir ses gelmeli, fıstık ile tereyağı kokusu alınmalı” dedi.

EVDE YAPACAK OLANA ÖNERİLER

Baklavayı evde yapmak isteyenlere de tavsiyelerde bulunan Nadir Güllü, ”Yufka için sert buğday ununu tercih etmeleri ve yufkayı çok ince açmaları gerekiyor. Bu yufkaları yaklaşık 40 kat dizmeleri lazım. İmkanları varsa taş fırında 160 derecede pişirsinler. Şerbetin kıvamını bulması için de 110 derecede kaynaması gerekiyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X