Gündem ‘sınır güvenliği’

ABD Başkan Yardımcısı Biden bugün Türkiye’ye geldi. Görüşmelerde en önemli konu IŞİD’le mücadele. Biden Türkiye’ye sınır güvenliği için yeni bir teknoloji önerisinde bulunacağı bildirildi.

Gündem ‘sınır güvenliği’

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, iki günlük resmi bir ziyaret için bugün İstanbul’a geldi. 

Gündemde IŞİD’le mücadelede atılacak önlemler var. Türkiye ise PYD konusunu vurgulamayı planlıyor. Bu, son bir ay içinde ABD’den yapılan ikinci üst düzey ziyaret. 5 Ocak’ta da Genelkurmay Başkanı Dunford Ankara’daydı. Sivil toplum örgütlerinden temsilcileriyle buluşacak olan Biden, cumartesi günü de Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelecek.

 

YENİ TEKNOLOJİ

Reuters’a konuşan Amerikalı üst düzey yetkilier, Biden’ın ziyaretinde de ana gündem maddesinin sınır güvenliğini geliştirmek olduğunu söyledi. Biden ilk kez Türkiye’ye sınır güvenliği için yeni bir teknoloji önerisinde bulunacbildirildi.

 

Sınırdan savaşçı geçişi ve cephane kaçakçılığının önlenmesi için Şubat ayında da İç Güvenlik Bakanı Johnson’ın beraberinde bir ekiple Türkiye’ye gelerek Türk hükümetine özel saınır kontrol teknolojileri önereceği de haberde yer alıyor. Yetkilinin verdiği bilgiye göre havadan izleme balonları ve anti-tünel teknolojisi, ABD’nin sunmayı düşündüğü teknolojiler arasında. 

GELİŞMİŞ PATLAYICILAR

Aynı zamanda gelişmiş patlayıcılarda kullanılan materyalleri tespit etme yöntemleri de Türk yetkililere anlatılacak. Yetkililer, Ankara’nın da işbirliğine açık olduğunu görmekten memnuniyet duyduklarını ve sınırda kontrollerin artması için birlikte çalışmanın gerekli olduğunu söyledi. Bu kez Türkiye’ye sadece sınır güvenliğinin artırılması uyarısı yapmak yerine ‘Çok daha belirgin bir listeyle geliyoruz’ dedi. 

ÖNCE SINIR

Bundan birkaç hafta önce Savunma Bakanı Ashton Carter da ‘Türkiye’den daha fazlasını bekliyoruz. Coğrafyanın gerektirdiği en önemli katkı, kendi sınırlarının kontrolü’ demişti. 

Türkiye sınırda elektrikli çit çekmek ve duvar inşa etmek gibi güvenlik önlemlerinin yanı sıra, bölgede konuşlanan asker sayısını da artırıyor. Batılı ülkeler, Avrupa’yı tehdit eden savaşçıların bu 98 kilometrelik sınırı kullandığını söylüyor. Ankara ise Avrupa ülkelerini savaşçıları bıraktıkları ve Türkiye’ye gelmelerine izin verdikleri yönünde eleştiriyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X