Gündem Türkiye

Batı basını, Türkiye’deki genel seçim sonuçlarını ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yenilgisi olarak’ değerlendirdi. Seçimden zaferle çıkan HDP lideri Selahattin Demirtaş’a ise ‘Kürt Obama’ benzetmesi yapıldı.

Gündem Türkiye

AKP’nin tek başına iktidarı kaybettiği 7 Haziran seçimlerini dünya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yenilgisi olarak gördü.

İngiliz Guardian gazetesi birinci sayfasında Türkiye’deki seçim sonuçlarını ‘bomba etkisi yaratan bir sürpriz’ olarak nitelendirdi. Dış haberler sayfasındaki haberin başlığı, ‘Erdoğan, Türkiye’deki seçimlerde küçük düşürüldü’ oldu. Gazeteye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 10 yılın en kötü yenilgisini aldı.

AŞIRI HIRS

Financial Times yazarı David Gardner ise seçimlerle ilgili yazısında, ‘Türkler Erdoğan’ın aşırı hırsına ‘Hayır’ dedi’ yorumunu yaptı. ‘Bundan sonra ne olacak?’ diye soran Gardner’ın ihtimal verdiği olasılıklardan biri de eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, kurucuları arasında olduğu AKP’de yeniden varlık göstermesi.

ABD NYT: KARAYA OTURDU

Erdoğan’ın mitinglerinde hedef aldığı New York Times gazetesi 7 Haziran seçimlerini, ‘Erdoğan’ın gücü karaya oturdu’ değerlendirmesiyle duyurdu.

BÜYÜK DARBE  

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, seçimlere ilişkin analizinde Erdoğan’ın çok büyük bir darbe aldığını yazdı ve seçimin sürprizinin ise HDP olduğunu yazdı.

İSPANYA

EL PAİS: ‘Kral Çıplak’ başlığını atan gazete Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini başkanlık sistemine götürecek seçimleri kaybettiğine dikkat çekti. 

FRANSA

Türkiye’deki Milletvekili seçimleri dünkü Fransız gazetelerine şöyle yansıdı:

‘SULTAN’ OLMA RÜYASI BİTTİ

Erdoğan’ın Sultan olma rüyası bitti manşetini atan Le Monde gazetesi seçimlerin AKP için büyük bir hezimet olduğunu yazdı. Seçimlerin galibi ise Kürtler olarak verildi.

Le Figaro:  Yıkım gecesi

Haberi manşetten HDP seçmeninin bir fotoğrafı ile veren gazete AKP’nin ‘diz çöktüğünü’ yazdı.

ALMANYA:

Alman basını, Türkiye seçimlerinden çıkan sonucu Erdoğan’ın yenilgisi olarak değerlendirdi.

Frankfurter Allgemeine gazetesi, ”Erdoğan’ın en büyük yenilgisi” üst başlığı ile seçim sonuçlarını okurlarına duyurdu.

Süddeutsche gazetesi, ”Türkler Erdoğan’ı cezalandırdı” başlığını tercih ederken, Die Zeit, ”Erdoğan’ın AKP’si salt çoğunluğu kaybetti” başlığını kullandı.

‘Kürt Obama’

The Guardian, Selahattin Demirtaş’ı ABD Başkanı Barack Obama’ya benzeterek, ‘Kürt Obama Türkiye’nin yeni yıldızı’ dedi.

The Guardian tarafından yapılan bir haberde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ABD Başkanı Barack Obama’ya benzetildi.

Haberin başlığında Kürt Obama Türkiye’nin yeni yıldızı denirken, HDP’nin ülke siyasetinde etkin bir güç haline geldiği söylendi.

Demirtaş’ın Kürt olmayan seçmene de ulaştığı belirtilen haberde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 13 yıldır en büyük yenilgisini aldığı da belirtildi.

Haberde Demirtaş’ın 2007’de siyasete girmeden önce insan hakları avukatı olarak çalıştığı da belirtilirken, kardeşi Nurettin’in PKK üyesi olduğu için tutuklanmış olduğu ve şu anda da Kandil’de bulunduğu belirtildi.

Avrupa Birliği: Türk demokrasisinin gücü

AB’den Türkiye’deki seçim sonuçlarıyla ilgili yapılan ilk kurumsal açıklamada Türkiye’deki seçimlere katılımdan memnuniyet dile getirildi.

AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn’ın ortak açıklamasında ‘yüzde 86’lık katılımın Türk demokrasisinin gücünün açık bir göstergesi olduğu‘ kaydedildi. Açıklamada, ‘Önümüzdeki dönem, AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi ve ikili işbirliğinin tüm alanlarda genişletilmesi açısından yeni imkanlar sunmaktadır“ ifadesine yer verildi.

Putin tebrik etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçimlerde elde ettiği başarıdan dolayı tebrik etti. 

Kremlin basın servisinden yapılan açıklamada, ‘Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdoğan’ı AKP’nin genel seçimlerde elde ettiği başarıdan dolayı tebrik etti. Ayrıca liderler ikili işbirliğinin gündem konularını, enerji alanındaki ortak projelerin hayata geçirilmesindeki sorunları ele aldılar’ dendi.

Putin ve Erdoğan’ın 12-13 Haziran’da Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de   düzenlenecek 1. Avrupa Oyunları’nın açılış töreni sırasında görüşecekleri de belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X