Güneş gözlüğü alırken dikkat

Güneşten gelen mor ve ötesi ışınların gözler için zararlı olduğunu ifade eden uzmanlar, korunmak için alınacak güneş gözlüğüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Güneş gözlüğü alırken dikkat

VM Medical Park Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Meftun Alican, ideal güneş gözlüğü camlarındaki en önemli özelliğin UV ışınlarının blokaj derecesi olduğunu ifade ederek, “Normalde her gözlük camı UV ışınlarını değişik oranlarda bloke edebilmekle beraber etkili UV blokajı için özel kaplamalar gerekmektedir. Genellikle iyi güneş gözlüklerinin camı zararlı UV ışınlarının yüzde 75-80’ini bloke ederler. Tabii ki en iyisi yüzde 99’un üzerinde UV blokajı yapan camların seçilmesidir. Hatta yüzde 100 blokaj oranı tercih edilmelidir. Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli faktör cam rengi ve koyuluğudur. Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin kişisel zevke bağlı olmasına karşın her cam renginin farklı özellikleri vardır. Yeşil ve gri renkli camlar görüntü kontrastını etkilemez ve renk bozulmasına neden olmazken, kahverengi cam kontrastı ve derinlik hissini arttırırken bir miktar renk bozulmasına sebep olur. Mavi renkli camlar karda en iyi görmeyi sağlarken, diğer renklerde bozulmaya yol açar. Kırmızı ve pembe renkli camlar bilgisayarda en iyi görmeyi sağlarken, yine renk bozulmalarına sebebiyet verir” diye konuştu.

 

Polarize camların özellikle su ya da kar yüzeyinden yansıyan ışınları etkili olarak azalttıkları için özellikle denizde, kayakta ve otomobil kullanırken tercih edildiğini anlatan Alican, “Sağlık Bakanlığı, ithal güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirmiştir. Gözlük alırken sertifikası ve garantisi olup olmadığı soruşturulmalı ve Sağlık Bakanlığından ruhsatı, firma garantisi olmayan gözlükler alınmamalıdır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X