Güneşe dikkat

Yaz aylarında güneşte fazlaca kalmak güneş yanıklarına davetiye çıkarıyor. Özellikle çocuklu aileler için tatil, gerekli önlemler alınmadığı zaman kabusa dönüşebiliyor.

Güneşe dikkat

Güneş çarpması, ishal ve böcek ısırıkları başlıca tehditler arasında. Özel Hayat Hastanesi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Yalman, tatil planı yapan ailelere bu risklere karşı kritik uyarılarda bulundu. Güneş yanıklarına en çok UVA ve UVB ışınlarının yol açtığını kaydeden Dr. Yalman, “Kum ve deniz güneşin etkisini arttırır. Şemsiye altında olmak dahi güneş ışınından korunmaya tam olarak yetmez” dedi.

 

Açık tenli çocukların güneşten etkilenme riskinin daha fazla olduğuna işaret eden Dr. Yalman, yanık bulgularının güneşlenmeden 2-4 saat sonra ağrı, sıcaklık hissi ve kızarıklık oluşumu şeklinde ortaya çıktığını vurgulayarak şu önerilerde bulundu:

 

“Güneş çarpmalarında susama hissi, dudakta kuruma, ateş, şuur kaybı gibi belirtiler meydana gelir. Bu tür durumlarda kişi hemen serin bir yere alınmalı, sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Güneş yanığına maruz kalan kişi Parasetamol benzeri ağrı kesiciler alabilir ve geçici bir süre nemlendirici kremler kullanılabilir. Güneş yanığı aşırı ağrılı, aşırı kabarcıklar meydana gelmiş, yüzde şişme, ateş, titreme, baş ağrısı gibi yakınmalar varsa ve susamışlık dil kuruluğu, güneşe maruz kalan bölgede kızarıklık ya da şuur bulanıklığı görülüyorsa vakit kaybeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X