Güney Kore’de ilk kez ölümlerin sayısı doğumları geçti

Güney Kore, 2020’de ilk kez doğumdan daha fazla ölüm kaydetti ve halihazırda dünyanın en düşük doğum oranına sahip olan ülkede yetkililer alarma geçti. Ülkede geçen yıl 2019’a göre yüzde 10 düşüşle sadece 275 bin 800 bebek doğdu, 307 bin 764 kişi öldü. Rakamlar, içişleri bakanlığının politikalarında “köklü değişiklikler” çağrısında bulunulmasına yol açtı.

Güney Kore’de ilk kez ölümlerin sayısı doğumları geçti

Güney Kore’de geçen yıl ilk kez doğumdan  daha fazla ölüm gerçekleşti ve halihazırda dünyanın en düşük doğum oranına sahip olan ülkede nüfusa dair endişeler arttı. İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan verilerde, 220’de doğumların 2019’a göre yüzde 10 azaldığı ve sadece sadece 275 bin 800 bebeğin doğduğu görüldü. Buna karşın 2020’de ülkede 307 bin 764 ölüm kaydedildi. Söz konusu rakamlar, 52 milyon nüfuslu ülkede politikacılara, nüfus planlaması konusunda “köklü değişiklikler” çağrısında bulunulmasına yol açtı.

YÜZYILIN SONUNA KADAR NÜFUSUNUN YÜZDE 50 AZALACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Nüfusun yaşlanması Güney Kore’ninin geleceği için endişe yaratıyor. Çünkü artan yaşlı nüfus, sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı ve kamu harcamalarını artırırken, azalan genç nüfus çalışacak işgücünün azalmasına neden oluyor.  Temmuz ayında ABD’de Washington Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, Güney Kore’nin de dahil olduğu 20’den fazla ülkenin bu yüzyılın sonunda  nüfuslarının en az yarı yarıya azalacağı belirtilmişti.

HÜKÜMETTEN AYLIK 2 BİN TL ÇOCUK TEŞVİĞİ

Diğer taraftan, geçen ay Güney Kore Devlet Başkanı  Moon Jae-in, düşük doğum oranını azaltmak için aileler için nakit desteği de dahil olmak üzere çeşitli politikalar başlattı.

Program kapsamında, 2022’den itibaren doğan her bebek bir yaşına gelene kadar aylık 300 bin wonluk (yaklaşık 2 bin Türk lirası)  ödemenin yanı sıra, doğum öncesi masraflarını karşılamaya yardımcı olmak için 2 milyon won (yaklaşık 14 bin Türk lirası ) nakit bonus alacak. Teşvik, 2025’ten itibaren her ay 500 bin won’a (yaklaşık 3 bin 400 Türk lirası) çıkacak.

NEDENİNİN KADINLARIN İŞGÜCÜNE ARTAN KATILIMI VE GAYRİMENKUL FİYATLARINDAKİ YÜKSELME  OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Bununla birlikte, Güney Kore’deki nüfusun azalmasının  büyük ölçüde kadınların iş yaşamına artan katılımına ve yükselen gayrimenkul fiyatlarına bağlı olduğu düşünülüyor.

BBC’ye konuşan Hyun-yu Kim daha önce, kendine ait büyük bir aileye sahip olmayı hayal ettiğini, ancak Güney Kore’de aile dostu olmayan koşullarla karşı karşıya kaldığı için çocuk sahibi olma planlarını yeniden gözden geçirdiğini söyledi. Kısa süre önce yeni bir işe başladığını aktaran Kim, ayrıca doğum izni iizin alma konusunda endişeli olduğunu belirterek,  “İnsanlar bana önce kariyerimi inşa etmenin daha güvenli olduğunu söylüyorlar” dedi.

Gayrimenkul fiyatları yükselen bir diğer önemli sorun. Kim, hızla yükselen emlak fiyatlarının da genç çiftleri caydırdığına dikkat çekerek, “Çocuk sahibi olmak için kendi evinizin olması gerekir. Ama bu Kore’de imkansız bir rüya haline geldi” açıklamasını yaptı.

Hükümet tarafından sunulan teşviklerden de ikna olmayan Kim, “Çocuk büyütmek pahalı. Ekstra birkaç yüz bin won sağlayan hükümet sorunlarımızı çözmeyecek” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X