‘Güvenlik Çarı’na müebbet

Çin Politbüro daimi komitesinin eski üyelerinden Cou Yongkang, ömür boyu hapse mahkum edildi.

‘Güvenlik Çarı’na müebbet

Şinhua ajansının haberinde, ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Tiencin kentindeki Tiencin 1 numaralı Orta Halk Mahkemesinin, “devlet sırlarını ifşa etmek”, “rüşvet” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından Cou’ya müebbet hapis cezası verdiği belirtildi.

 

Cou’nun tüm siyasi haklarının elinden alındığı ve tüm mal varlığına da el konulduğu açıklandı.

 

Geçen yıl Temmuz ayında hakkında soruşturma başlatılan Cou, Aralık ayında Çin Komünist Partisi’nden (ÇKP) ihraç edilmişti.

 

Soruşturmasının tamamlanmasının ardından Nisan ayında Cou hakkında dava açılmış ve açıklanan soruşturma raporunda, Cou’nun partinin siyasi, örgütsel ve gizlilik disiplinini ciddi şekilde ihlal ettiği, devlet sırlarını sızdırdığı, rüşvet aldığı ve eşini aldattığı kaydedilmişti.

 

Görevde olduğu dönemde istihbarat, içişleri ve yargıdan sorumlu olması nedeniyle “Güvenlik Çarı” olarak nitelenen ve geniş yetkilere sahip olan Cou’ya, akrabaları ve yakın arkadaşlarına maddi menfaat sağlamak için yetkilerini kullanarak devleti zarara uğratmanın yanı sıra siyasi rakiplerini dinleme, şantaj ve darbe suçlamaları da yöneltilmişti.

 

Cou Yongkang, ülkedeki en imtiyazlı makam sayılan politbüro daimi üyeliği konumunda bulunurken ya da emekliyken yolsuzluk suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan Çin tarihindeki ilk kişi olmuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X