Güvensiz ürünlere ceza yağmuru

Güvensizlik şüphesi ve belirtisiyle bin 179 farklı marka ve model ürün teste gönderildiğini dile getiren Bakan Işık, toplamda 9 milyon 160 bin 712 lira idari para cezası uygulandığını ifade etti.

Güvensiz ürünlere ceza yağmuru

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bakanlığın Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nün denetim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tüketiciler tarafından yaygın olarak kullanılan pek çok sanayi ürünü piyasa gözetimi ve denetiminin, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünce yapıldığını belirten Işık, bu faaliyetlerin merkez ve taşra teşkilatında görevli 700 personele etkin şekilde sürdürüldüğünü söyledi. Denetçi gruplarına ürünler hakkında yoğun teknik eğitimler verildiğini ve uygulamalı anlatımlar gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Işık, bu kapsamda geçen yıl 95 bin 29 farklı marka ve modelde ürün denetlendiğini ve bunlardan 24 bin 722‘sinde uygunsuzluk tespit edildiğini kaydetti. Işık, denetim sayısıyla birlikte uygunsuzluk oranının da arttığını belirterek, ‘Risk odaklı yürütülen denetimler sonucunda yüzde 26,02 uygunsuzluk tespit edildi. Diğer bir deyişle denetlenen her 100 ürünün 26’sı uygunsuz bulundu. Bu artış, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde etkinliğin artırılmasında gelinen aşamanın bir göstergesidir’ dedi.

BİN 179 MARKAYA TEST

Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün grubunun yüzde 76,51 ile taşınabilir basınçlı ekipmanlar olduğunu dile getiren Işık, ‘Uygunsuzluk oranı yüksek diğer ürün grupları yüzde 48,17 ile asansörler ve yüzde 26,31 ile makineler olarak tespit edildi’ diye konuştu. Fikri Işık, güvensizlik şüphesi ve belirtisiyle bin 179 farklı marka ve model ürünün teste gönderildiğini ve toplamda 9 milyon 160 bin 712 lira idari para cezası uygulandığının altını çizdi.

113 ÜRÜNE TOPLATMA KARARI

En fazla idari para cezasının asansör ürün grubuna uygulandığını ifade eden Bakan Işık, denetimin en yoğun gerçekleştirildiği ürün grubunun da elektrikli ekipmanlar olduğunu söyledi. Güvensiz olduğu tespit edilen 113 farklı ürüne ilişkin toplatma kararı alındığına dikkat çeken Fikri Işık, en fazla toplatma kararının da 79 farklı ürün ile elektrikli ekipmanlar için verildiğine işaret etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X