Güvensiz ürünlere geçit yok

Denetimlerin kapsamının genişletildiğini belirten Bakan Tüfenkci, güvensiz ürünlerin üretici ve ithalatçılarına 17 bin 700 lira ile 44 bin 257 lira arasında ceza uygulandığını kaydetti.

Güvensiz ürünlere geçit yok

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, insan sağlığı açısından güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasadan toplatıldığını söyledi.

Tüfenkci, yaptığı açıklamada, piyasa denetimlerine hız verdiklerini ifade etti. Çalışmalarında özellikle tekstil, ayakkabı, oyuncak ve imitasyon takılara yoğunlaştıklarını belirten Tüfenkci, bu ürünlerdeki kimyasallara yönelik denetimlerin, kapsamı genişletilerek devam ettiğini vurguladı. Tekstil ürünlerinde kanserojen maddelerin yanı sıra risk oluşturan uzun kordon ve bağcıkların da denetiminin yapıldığına işaret eden Bakan Tüfenkci, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi için ürün etiketlerinin de kontrol edildiğini söyledi. Tüfenkci, ayakkabı grubunda da bebek ayakkabıları ve özellikle yaz döneminde sıklıkla kullanılan terliklerle sandaletlerin denetimlerine ağırlık verildiğine dikkat çekerek, bu ürünlerde kanserojen madde ve etiket kontrolü yapıldığını dile getirdi.

ÜRETİCİLERE CEZA YAĞDI

Denetimlerin sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Tüfenkci, 2016 Ocak-Temmuz döneminde toplam 123 bin 330 tekstil ürününün denetlendiğini kaydetti. Tüfenkci, ”Bu ürünlerden bin 489’unda güvensizlik tespit edildi. Yine aynı dönemde ayakkabı grubunda ise toplam 50 bin 872 ürün denetlendi. Bu ürünlerden 199’unda güvensizlik tespit edildi ve idari yaptırımlar uygulanmaya başlandı” dedi.

İmitasyon takı ürünlerinde nikel ve kadmiyum kullanımının kısıtlandığını hatırlatan Tüfenkci, ”Söz konusu ürün grubunda, ocak ve temmuz ayları arasında toplam 36 bin 880 ürün denetlendi. Bu ürünlerin 78’inde güvensizlik tespit edildi” diye konuştu. Bülent Tüfenkci, insan sağlığı açısından güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasadan toplatıldığının, üretici ve ithalatçılarına da 17 bin 700 lira ile 44 bin 257 lira arasında değişen miktarlarda idari para cezası uygulandığının altını çizdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X