Güney Marmara Güvenlik Sanayici İş Adamları Derneği (GÜVSİAD) ve ARO Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atalay, sektörde 21 yıldır biriken yapısal problemlerin artık çözüm beklediğini belirterek, “2004 yılında 5188 sayılı yasa ile resmen kurulan özel güvenlik sektörü özellikle genç işsizler için 15 günlük bir eğitimle uzun vadeli iş imkânı sunan bir meslek haline geldi. Bu yapı istihdam açısından cazip bir alan gibi görünse de içerdiği sistemsel problemler nedeniyle sürdürülebilirlik açısından ciddi riskler barındırıyor.” dedi.
Özel güvenlik görevlisi olmak isteyen adayların eğitim ve başvuru sürecinde ortalama 30 bin TL civarında harcama yaptığını ifade eden Atalay, özel güvenlik görevlilerinin göreve başladıklarında, herhangi bir mesleki yeterliliği olmayan personelle aynı seviyede ve genellikle asgari ücret düzeyinde maaş aldığını söyledi. Bu durumun “polisin ve jandarmanın yardımcısı” olarak konumlandırılan özel güvenlik çalışanlarının motivasyonunu düşürdüğünü aktaran Ahmet Atalay, “Eğitim düzeyine uygun asgari maaş standardının belirlenmesi, sektörde nitelikli eleman istihdamını artırabilir” şeklinde konuştu.
2025 yılı verilerine göre Türkiye’de 604 özel güvenlik eğitim kurumu bulunduğunu, faaliyet gösteren özel güvenlik şirketi sayısının ise bin 325 olduğunu vurgulayan Başkan Atalay, “Ayrıca bu sayıya ilave olarak belediye ve özel sektörde ise 365 şirket daha hizmet alanına dahil oluyor. Özel güvenlik sektöründe “masa, sandalye ve cep telefonu” ile kolaylıkla şirket açılabilmesi, denetimsizlik ve kontrolsüz büyüme sorununu beraberinde getiriyor. Çoğu zaman işverenlerin yalnızca maliyet odaklı seçim yapması, bazı firmaların vergi ve SGK ödemelerini yerine getirmeden ortadan kaybolmasına neden oluyor. Bu firmalar yeni isimlerle sektöre geri dönebiliyor. Nihayetinde tüm yük kamuya ya da özel sektördeki işverene kalıyor” diye konuştu.
GÜVSİAD Başkanı Ahmet Atalay, geçmişte yaşanan sorunlarla ilgili de acil yasal düzenleme çağrısında bulundu.