Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Cumartesi … Bursa’da AK Parti İl Başkanlığı’nın düzenlediği toplantılara katıldı. Son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu çeşitli ziyaretler yaptı.
Pazar günü…
AK Parti Genel Merkezi İnsan Hakları Başkanlığı programıyla Hatay’a gitti. Dünya Mülteci Günü kapsamında da Cilvegözü’nden İdlib’e geçti.
Dönüşünde…
Sığınmacı tartışmasında tansiyonun yükseldiği bir süreçte oradaki yaşam izlenimlerini sorduk.
Söze…
“İdlib’de çok küçük bir alanda 4-5 milyon kişi yaşıyor. Çadırlarda, evlerde, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının yaptırdığı briket evlerde yaşam sürüyorlar” diyerek başladı.
77 bin briket evden 57 bininin tamamlanıp 57 bin ailenin yerleştirildiğini, briket ev sayısının 100 bine çıkması için çalışıldığını söyledi.
Şuna dikkat çekti:
“Göç konusunun kaynak ülkede çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu Birleşmiş Milletler’de ve Antalya’daki G-20 toplantısında dünyaya sunduğu güvenli bölge modeliyle ifade etti.”
Şu bilgileri verdi:
“Terör örgütlerinin ve rejimin yaşamlarını tehdit ettiği sığınmacıların güvenle yaşayabilecekleri bölgeler oluşturuldu. Yerel meclisler çarkların dönmesini sağlayacak ticari ve sosyal ekosistem oluşturmaya başladı. Huzuru, esenliği, yaşam döngüsünü sağlayacak adımlar atıldı.”
Ardından…
“Hastaneler onarıldı, okullar açıldı” deyip şunu açıkladı:
“500 bini aşkın Suriyeli evine gönüllü olarak döndü. Şimdi 1 milyon Suriyeli sığınmacının gönüllü geri dönüşü için yeni proje başlatıldı.”
Şunun altını çizdi:
“Eve dönüş için; sağlıktan eğitime, ticaretten altyapıya, din hizmetlerinden iskana kadar sosyal ve fiziksel yaşam koşullarını oluşturup ekonomik çarkı döndürme çabaları ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla insiyatifler desteğinde, Türkiye’nin danışmanlığında yürütülüyor.”
Çocuklar okula gidiyor, meslek kursları açılıyor
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı olarak İdlib’de incelemeler yapan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu gözlemini aktarırken şunu söyledi:
“Halk Eğitim koordinasyonuyla; kuaförlük, dikiş-nakış-el işi, Türkçe ustalık, telefon tamirciliği, bilgisayar tamirciliği gibi kurslar açılıyor. Hasar görmüş okulların onarımı sonrası eğitim de başlamış.”
Önemsediği şu:
“Çocuklar okullara gidebiliyorlar.”
İdlib’de üretim çarkları dönmeye başladı, futbol ligleri bile oluşturuldu
Sohbetimizde… TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu yaşamın normalleye başladığı İdlib’de, terörün izlerinin eğitimle silindiğini, adalet hizmetinin başladığını söyledi.
Günlük yaşamı şöyle anlattı:
“İnşaatlar için tuğla ve kilit taşı üreten fabrikalar artmış. Güvenli bölgede küçük ve orta sanayi tesisleri faaliyete geçmiş.”
Örnekler verdi:
“Zahter, süt ve süt ürünleri işletmeleri, un değirmenleri, maden işleme tesisleri, boru üretimi, çok sayıda zeytinyağı fabrikası, temizlik malzemesi üreten fabrikalar faaliyete geçmiş.”
Düşüncesi şu:
“Sosyal yaşam çarkının dönmeye başlaması, ticari hayatın gelişmesiyle geri dönüşler hızlanır. Sanayi, hayat ve ekosistem buna fırsat sağlar.”
Şunu da ekledi:
“Bazı yerlerde radyoların açıldığını, yerel futbol liglerinin oluşturulduğunu gördük.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…